Lézerkupolával szedik le a Hamász pokolgépes drónjait és lufijait

Támadó drónok és ballonok ellen fejlesztettek ki lézeres elhárító rendszert izraeli szakemberek. Az eszköz akár városi körülmények között és repülőtereken is megbízhatóan működik — írja a zsido.com.

A prototípust a Ben Gurion University of the Negev professzora fejlesztette ki, azután, hogy megsokasodtak a ballonokkal elkövetett gyújtogatások az izraeli mezőgazdasági területek ellen 2018-ban – írja a jpost.com.

Amiel Ishaaya éppen olyan lézeren dolgozott, amivel fóliasátrak anyagát lehet vágni az iparban, a terroristák pedig hasonló anyagokból készítik a szerkezeteiket. A professzor megkereste az iparág jelentős cégeit is az ötletével, valamint a határrendészet parancsnokságát. Néhány millió sékel befektetéssel egy éven belül elkészült a prototípus. A múlt hónapban már élesben is tesztelték az elhárító rendszert, mégpedig sikeresen.

Israeli laser defense system achieved 100% success in all test scenarios

The new Israeli-developed laser defense system has a 100% success rate in intercepting targets.Get the latest news from Israel – SUBSCRIBE: https://bit.ly/2I…

Egyre gyakoribb fenyegetést jelentenek a támadásra használt drónok is, amiket a leghatékonyabban úgy lehet elhárítani, ha zavarják a kapcsolatot az eszköz és irányítója között. Ám a jövőben várhatóan a drónok képesek lesznek az önirányításra, így a zavarásnál drasztikusabb módszerekre lesz szükség. Például az ilyen lézerfegyverekre.

Az új rendszer lényege, hogy ellentétben az eddigiekkel, a működése érdekében nem kell korlátozni a légteret, a célponton kívül másra nem veszélyes, akár nyilvános rendezvényeken is bevethető.

Izrael lézerrel lőné ki a gázai bombalufikat

A „Könnyű Penge” névre hallgató új elhárítórendszer könnyedén beméri a támadó drónokat illetve robbanó lufikat, és lézernyalábbal azonnal hatástalanítja is azokat.