Izrael lézerrel lőné ki a gázai bombalufikat

A „Fény Penge” névre hallgató új elhárítórendszer könnyedén beméri a támadó drónokat illetve robbanó lufikat, és lézernyalábbal azonnal hatástalanítja is azokat.

A lézert az izraeli rendőrség fejlesztette ki, és a Vaskupola védelmi rendszerhez hasonló elven működve akadályozza meg, hogy légi úton bármilyen fegyver kárt okozzon a határ mentén élő civileknek — számolt be róla az Arutz7 hírportál.

A „Fény Penge” a rendőrség szerint a világon az első rendszer, ami bizonyította műveleti képességeit a robbanó lufik és drónok ellen.

A múltban számos alkalommal érkeztek lufik és sárkányok Gázából, melyekre olyan eszközöket erősítettek, amik hatalmas tüzeket gyújtottak becsapódáskor a dél-izraeli települések környékén, sőt, még robbanóeszközök szállítására is alkalmasok voltak.

Könyvbe rejtett bombát reptettek lufikkal Izraelbe

Szeretlek, Stella, ez volt héberül a könyvre írva, amelyben robbanószerkezetet találtak a tűzszerészek. Lufikkal érkezett a palesztinoktól, mint a gyújtóbombák.

Ezt elégelte meg végül a határőrség, és a rendőrség fejlesztési osztálya, akik az Optidefence védelmi rendszereket gyártó vállalattal összefogva kifejlesztettek egy rendszert, ami már bizonyította hatékonyságát a szokatlan déli fenyegetéssel szemben.

A fejlesztés körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődött el Yaakov Shabtai határőr parancsok vezetésével. Shabtai tanácskozott három elektro-optikai és lézerszakértővel, majd elfogadta az általuk felterjesztett technológiai javaslatot. Nyolc nappal később pedig el is készült a prototípus.

Hamász: Izrael segélyekkel toboroz palesztin ügynököket magának

Az iszlamista terrorszervezet állítólag aktívan dolgozik az ehhez hasonló „izraeli ármánykodások” megakadályozásán.