Erdogan a nácikhoz hasonlította a görög határőröket

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában a nácikhoz hasonlította a görög határrendészeket, akik fellépnek a Törökországból az Európai Unióba igyekvő illegális migránsokkal szemben.

Erdogan a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén videófelvételeket és fényképeket mutatott be a török-görög határon zajló eseményekből, majd úgy fogalmazott:

„semmi különbség aközött, amit a nácik csináltak, és ezen, a görög határon készült képsorok között”.

Erdogan azt is leszögezte, hogy mindaddig nyitva maradnak a határok, ameddig az EU nem teljesíti vállalásait.

Vágó István a holokauszthoz hasonlította a migránsok helyzetét a görög-török határon

„A törökök elszállítják a görög határhoz a menekülteket, de a görögök nem engedik őket be (…) az eljárás Kamenyec-Podolszkijt idézi”.

A török vezetés február végén jelentette be, hogy már nem tartja vissza az Európába vágyó migránsokat, holott a Brüsszel és Ankara közötti 2016-os megállapodás ezt rögzítette. A döntés nyomán tízezrek keltek útra Kis-Ázsia belsejéből Európa irányába és torlódtak fel a török-görög szárazföldi határon, mivel Athén a keleti határok szigorú védelméről rendelkezett. Az unió tagállamai teljes szolidaritásukról biztosították a görög hatóságokat.

Erdogan: Görögország is nyissa meg a határait

A török elnök szerint „szégyen” amilyen „embertelenül” kezeli a migránsok tömegeit, akik úgy is csak keresztülhaladnának rajta Európa más országai felé.