Erdogan: Görögország is nyissa meg a határait

A török elnök szerint „szégyen” amilyen „embertelenül” kezeli a migránsok tömegeit, akik úgy is csak keresztülhaladnának rajta Európa más országai felé.

„Görögország! Hát, ezek az emberek nem is maradnának nálad. Rajtad csak keresztülhaladnának Európa egy másik országába tartva. Mi a gondod ezzel?” — fogalmazott Recep Tayyip Erdogan a török család-, munka- és társadalomügyi minisztériumnak a nemzetközi nőnap alkalmából tartott rendezvényén.

„Nyisd ki te is kapuidat, ahogy tetted (korábban), és szabadulj meg a tehertől! Hadd menjenek Európa más országaiba! Ennek az ügynek más megoldása nincs. Ha igazságos tehermegosztásról beszélünk, akkor mi ehhez az igazságos tehermegosztáshoz keresünk partnert. Jelenleg még mindig 3,5 millió menekült van nálunk”

— tette hozzá a török elnök.

A török vezetés február végén jelentette be, hogy többé már nem áll módjában visszatartani az Európai Unióba vágyó migránsokat és menekülteket, ahogy azt a Brüsszel és Ankara közötti 2016-os migrációs megállapodás rögzítette. A lépés következtében az elmúlt egy hétben tízezrek keltek útra Kis-Ázsia belsejéből Európa irányába és torlódtak fel a török-görög szárazföldi határon, mivel Athén a keleti határok szigorú védelméről rendelkezett. Az unió tagállamai teljes szolidaritásukról biztosították a görög hatóságokat.

Törökország döntött: Európába ereszti a menekülttömegeket

Ankara úgy látja, a Szíriában zajló támadások következtében „mozgolódás van” az Európába és a Törökországba tartók körében is. 

Erdogan ismételten nehezményezte, hogy tudomása szerint eddig senki nem ítélte el a görög határrendészek fellépését, azt, hogy bántalmazzák a nőket, megverik, vagy akár meg is lövik a migránsokat, majd igyekeznek visszatoloncolni őket.

„Senki nem emeli fel szavát Görögország embertelen megnyilvánulásai ellen” — fejezte ki felháborodását a török elnök.

Erdogan pénteken telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral és a 2016-os EU-török egyezmény felülvizsgálatát kérte tőle, mert szerinte az abban foglaltak nem működnek.

A török államfő vasárnapi felszólalásában arra emlékeztetett, hogy március 9-én, hétfőn egynapos látogatásra Brüsszelbe utazik, hogy az Európai Unió tisztségviselőivel beszéljen a migránsválságról. Erdogan reményét fejezte ki, hogy (az eddigiektől) „eltérő eredményekkel” tér haza.

Mindeközben a görög kormány közzétett vasárnap egy videófelvételt, amelyen az látszik, hogy egy katonai jármű

elbontja a török oldalon a két országot elválasztó határkerítést.

A felvételt éjszaka készítették egy megfigyelő ponton, a szárazföldi határon. A török járműről kábelt erősítettek a kerítésre, és lerántották a földre – közölték kormányzati források Athénban. Ebben a határtérségben igen erős a feszültség; szombaton összecsapások voltak a görög határőrök és az Európai Unió területére bejutni akaró migránsok között.

Görög tisztségviselők akkori közlése szerint a határőrök a megelőző 24 órában több mint 1200 behatolási kísérletet hiúsítottak meg, és 27 embert vettek őrizetbe. Az előző nyolc napon pedig több ezer behatolást akadályoztak meg. A legtöbb próbálkozó afgán vagy pakisztáni.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kijelentette a CNN amerikai hírtelevíziónak péntek késő este adott interjújában: az Európai Unió és Törökország 2016-os migrációs megállapodás összeomlott, és szerinte ezért

Recep Tayyip Erdogan török elnök a hibás, mert nem tartóztatja fel a Törökországban veszteglő migránsokat, sőt, szerinte segíti is őket abban, hogy elinduljanak az Európai Unió országai felé.