Vágó István a holokauszthoz hasonlította a migránsok helyzetét a görög-török határon

„A törökök elszállítják a görög határhoz a menekülteket, de a görögök nem engedik őket be (…) az eljárás Kamenyec-Podolszkijt idézi” – írja közösségi média-oldalán a DK politikusa.

A teljes poszt szerint

„a törökök elszállítják a görög határhoz a menekülteket, de a görögök nem engedik őket be. A törökök viszont már nem engedik vissza azokat, akiket egyszer kiengedtek, így ők a senki földjén rekednek. Ez az eljárás Kamenyec-Podolszkijt idézi. Csak remélni lehet, hogy a vége nem ugyanaz lesz…”

1941. augusztus 27−28-án a mai Ukrajnához tartozó Kamjanec-Podolszkij területére közel mintegy 23 ezer, nagyrészt magyar zsidót toloncolt ki a korabeli magyar kormány, akiket Friedrich Jeckeln SS-Obergruppenführer alakulatai meggyilkoltak. Az eset a holokausztban való magyar állami felelősség egyik fő példájaként ismert.

A XII. kerületi önkormányzati képviselő ezt annak kapcsán írta, hogy március 5-i sajtóértesülések szerint görög határőrök lelőttek egy migránst a görög-török határon.

A hírt a görög hatóságok egyébként azóta tagadták.

Mint emlékezetes, korábban amerikai politikusok hasonlították a migránsok be nem fogadását a holokauszthoz.

Az effajta hasonlatokról Gadó János, a Szombat szerkesztője már 2015-ben megírta, hogy

„[a hasonlat] súlyosan félrevezető: a befogadó Németország felé igyekvő szír, afgán, stb. háborús menekültek sorsát a vágóhídra hurcolt zsidókéval összevetni – akár képek vagy utalások formájában – egyszerűen nem felel meg a tényeknek. A menekülteket közömbösen vagy idegenkedve szemlélő, ámde szakmailag korrekten kezelő (noha gyakran hibázó) magyar vagy cseh rendőrt az SS-ekhez hasonlítani ugyancsak súlyos torzítás”.

A holokauszthoz hasonlította Kína izraeli nagykövete a határlezárásokat

Bocsánatot kért a zsidó államtól Kína izraeli ügyvivő nagykövete amiatt, hogy az új koronavírus miatti határlezárásokat ahhoz az időszakhoz hasonlította, amikor a holokauszt idején számos ország hátat fordított a zsidó menekülteknek.