Vírus: Olaszországban egy nap alatt közel 170-nel nőtt a halottak száma

Egy nap alatt csaknem százhetvennel 631-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság kedd esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma valamivel kevesebb mint ezerrel 10 149-re nőtt.

A friss bejelentés szerint a halottak száma az előző napi 463-hoz képest 36 százalékkal, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig az ugyanekkor feljegyzett 9172-höz képest 10,7 százalékkal nőtt. Ez a legnagyobb mértékű emelkedés ezen betegség február 21-i olaszországi észlelése óta.

Az eddigi fertőzöttek közül 1004-en már teljesen meggyógyultak, 877-en intenzív kezelésben részesülnek.

A járvány továbbra is az északi országrészre koncentrálódik: Lombardia tartományban 5791, Emilia-Romagnában 1533, Venetóban 856 esetet regisztráltak. Az AFP hírügynökség összesítése szerint ezzel átlépte az ezret (1115) a Kínán kívüli halálesetek száma.

Kedd reggeli hatállyal egész Olaszországra kiterjesztették a legmagasabb fokú óvintézkedéseket.

Az olaszok otthon rettegnek, leállt az élet – helyszíni beszámoló

Milánóban kihaltak az utcák, nagy a félelem. A spanyol, francia és német helyzet sem javult, de jóval kevesebb a halott, mint a karantén alatt álló Olaszországban.

Giuseppe Conte miniszterelnök keddre virradóra írta alá azt a jelenlegi tervek szerint április 3-ig tartó rendelkezést, amelynek értelmében addig az oktatás is szünetel országszerte.

Kedd reggel egész Olaszország területén életbe léptek a legmagasabb fokozatú óvintézkedések, amelyek – a jelenlegi tervek szerint – április 3-áig tartanak, addig országszerte szünetel az oktatás is. Az intézkedések, amelyeket az északi Lombardia tartományban és további 15 városban már két napja bevezettek, minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását.

Az óvintézkedések részeként április 3-ig lezárták a Vatikánban a látogatók előtt a Szent Péter teret és a Szent Péter-bazilikát. Ferenc pápa keddi reggeli vatikáni miséjén azt kérte a papoktól, hogy „legyenek bátrak”, és látogassák meg az új koronavírussal megfertőződött betegeket.

Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból az új koronavírus okozta fertőzés miatt – jelentette be kedden Sebastian Kurz osztrák kancellár. Kifejtette: ezért csak azok léphetik át az országhatárt, akik orvosi igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy nem fertőzöttek. Ausztriában 182-re nőtt a fertőzöttek száma.

Szlovénia az osztrák modellhez hasonlóan lezárja Olaszországgal közös határát; az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik az áruforgalomra – közölte Marjan Sarec ügyvezető kormányfő

Egész Olaszországra kiterjesztik a karantént

Városát kedd reggeltől csak az hagyhatja el majd munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap – jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök.