Az olaszok otthon rettegnek, leállt az élet – helyszíni beszámoló

Milánó teljesen kihalt, szinte minden bezárt, alig vannak emberek az utcán, mindenki otthon várja, hogy vége legyen – mesélte a Neokohnnak egy ott élő magyar nő. A spanyol, francia és német helyzet sem javult, de jóval kevesebb a halott, mint a karantén alatt álló Olaszországban, ahol már 463 áldozata van a koronavírusnak.

Milánóban sokan már két hete pánikban voltak, vagy legalábbis nagyon féltek, számuk mostanra jelentősen megnőtt – mondta az ott élő magyar nő.

„Teljesen leállt az élet, alig vannak emberek az utcán, a tömegközlekedést ajánlott elkerülni, de mivel alig utaznak, akinek muszáj, azzal nyugtatja magát, hogy így be tudja tartani az egyméteres távolságot”

– mondta a nő.

Aki teheti, otthonról dolgozik, és mivel az óvodák, iskolák is bezártak, sokan nem tudnának mit kezdeni a gyerekükkel, már csak emiatt is otthon kell maradniuk. A nagyszülőkhöz sem ajánlatos elvinni a gyerekeket, mert lehet a kicsik hordozzák a vírust, tünet nélkül, de az idős nagyszülők megbetegedhetnek.

„Az utcán körülbelül az emberek fele visel maszkot, mások sálat tesznek az arcukra. Főleg élelmiszerért mennek le, de sokan inkább rendelnek. Az élelmiszerboltok nyitva vannak, áru is van, de egyszerre csak kevés embert engednek be. Akik kint várnak, úgy állnak sorba, hogy betartják az egyméteres távolságot”

– írta le a helyzetet az ott élő magyar nő.

Rómában is maszkban járnak boltba fotó: EPA/CLAUDIO PERI

Nagy a pánik, az emberek bezárkóztak, barátaikat sem fogadják, nagyon gyakran mosnak kezet, puszi, kézfogás kizárt – tette hozzá.

Ez még három hétig minimum így marad Olaszországban, ahol az országos karantént április 4-éig rendelték el. Ez hatalmas károkat okoz az olasz gazdaságnak, rengeteg cég megy csődbe, vagy várhatóan ez lesz a sorsa, főleg a vendéglátás, turizmus, rendezvények területén.

Olaszországban a kedd délutáni adatok szerint 9 172 a fertőzöttek száma és 463-an haltak bele a koronavírusba, 724-en pedig már meggyógyultak.

Európában a második legtöbb fertőzöttet Spanyolországban regisztráltak, 1547 főt, a halálozási arány viszont alacsonyabb, ott 35 a halottak száma, 32-en pedig meggyógyultak.

Franciaországban 1412 a fertőzött, 30 halott, 12 gyógyult.

Németországban 1281 fertőzöttről tudnak és 2 haláleset ismert a koronavírus miatt, 18-an pedig már kigyógyultak a fertőzésből.

Az Egyesült Államokban 756 a fertőzöttek és 27 a halottak száma, a gyógyultaké pedig 8.

A fertőzések alakulását nyomon lehet követni az amerikai Johns Hopkins Egyetem erre a célra létrehozott oldalán.

Az angliai tisztifőorvos-helyettes szerint Nagy-Britanniában két héten belül tetőzhet a koronavírus-járvány.

Jenny Harries a BBC-nek azt mondta: a brit hatóságok valószínűleg 10-14 nap múlva léptetik érvénybe azt az útmutatást, hogy aki megfázásos tüneteket észlel, különítse el magát környezetétől.

Előző nap Harries professzor közvetlen felettese, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsosa is hasonló forgatókönyvet valószínűsített. Sajtóértekezletén kijelentette: a modellszámítások alapján várhatóan 10-14 napra van az az időpont, amikor életbe kell majd léptetni a válaszintézkedések következő szakaszát.

Ha ez megtörténik, a kormány azt fogja kérni, hogy azok is, akiknek csak enyhe tünetekkel járó légúti panaszuk vagy hőemelkedésük van, hét napra szigeteljék el magukat környezetüktől.

Hollandiában Mark Rutte miniszterelnök sorolt fel pár alapszabályt, hogyan előzhetik meg az emberek a koronavírus terjedését, ezek között említette, hogy kerüljék a kézfogást. Majd beszéde végeztével kezet fogott a sajtótájékoztatón mellette álló kollégájával. Szerencsére időben észbe kaptak, és még egyszer hangsúlyozták, hogy a kézfogásnak most vége egy időre.

Hollandiában egyébként jelenleg 321 a fertőzöttek száma és négyen haltak bele a koronavírusba.

‘Sorry!’: Dutch PM breaks own ‘no handshake’ rule at coronavirus conference

Mark Rutte concluded a press conference announcing a ‘no handshake policy’ to prevent the spread of coronavirus, by shaking hands with a health official. Rea…

Az Európai Parlament olasz elnöke is önként, 14 napos karanténba vonult. Ezt maga David Sassoli jelentette be. Arra emlékeztetett, hogy járvány terjedése miatt az olasz kormány az egész országra kiterjesztette a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket, és szerinte ezeknek minden olasz képviselőre hatással kell lenniük.

„Mivel az elmúlt hétvégén Olaszországban tartózkodtam, úgy döntöttem, hogy óvintézkedésként, követve az előírásokat, elnöki tisztségemet brüsszeli otthonomból gyakorlom a következő 14 napban. A COVID-19 betegség mindenkit felelős viselkedésre és óvatosságra kötelez”

– fogalmazott Sassoli.

Aláhúzta, hogy az uniós parlament a szigorú intézkedések ellenére folytatja törvényhozási és költségvetési munkáját, valamint belső szervezeti működését. Mindez lehetővé teszi azt is, hogy a parlament megfelelő intézkedésekről szavazhasson a koronavírus-járvány kezelésének következő lépéseiről.

Belgiumban eddig 239-en fertőződtek meg a koronavírustól.

Ugandában a rendőrség őrizetbe vett egy apát és lányát, akik hamis koronavírus vakcinát árultak – írja a BBC. Az afrikai országban egyébként még nem regisztráltak fertőzöttet, az egész szub-szaharai régióban 18 esetről tudnak hivatalosan mostanáig.

Eldőlt: 14 nap karantén vár mindenkire, aki Izraelbe lép

Hétfő este élesítették a bejelentést, amire korábban is utalt Benjamin Netanjahu miniszterelnök.