Egész Olaszországra kiterjesztik a karantént

Városát kedd reggeltől csak az hagyhatja el majd munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap – jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök.

Egész Olaszországban életbe léptették a vasárnap elsőként az északi Lombardia tartományban és további 15 városban elrendelt intézkedéseket, amelyek minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet majd elhagyni.

A kormányfő elmondta, a rendelkezést még az éjszaka aláírja, így az kedd reggel életbe lép. Az intézkedés — a jelenlegi tervek szerint — április 3-áig tart, addig szünetel az oktatás is.

Hozzátette, nincs többe „vörös zóna”, egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak.

„Maradjatok otthon!”

— szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte.

Közölte, az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap. Közölte, felfüggesztették az olasz labdarúgó-bajnokságot is.

„Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell, a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt”

— mondta a miniszterelnök. Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma, számuk meghaladta a kilencezret, a halálos áldozatok száma 463.