Orbán: világjárvány jön, ki kell lépni a komfortzónából

Kormányzati segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó 2020 című gazdaságpolitikai fórumán.

Gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni – jelentette ki a kormányfő, aki azt kérte az MKIK-tól, gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken.

Nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség – például a turizmusban -, és ezeknek a kormány megteremti a pénzügyi feltételeit –

közölte a miniszterelnök, jelezve, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni, sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő csomagokra lesz szükség.

Meg kell oldani, hogy a gazdasági visszaesés ne a 2008-2009-eshez hasonló mértékű legyen, hanem legfeljebb akkora, hogy az EU-val szembeni gyorsasági előnyét Magyarország meg tudja őrizni – mondta. Orbán Viktor hangsúlyozta, világjárványra kell készülni, és mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából.

Már 12 koronavírus-fertőzött van Magyarországon

Mindhárom új beteg iráni, az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás.

Közben a Jobbik a bölcsődék, óvodák, a köz- és felsőoktatási intézmények azonnali bezárását követelte egy komoly koronavírus-járvány kialakulásának megakadályozása érdekében. A radikális jobboldali párt sajtótájékoztatóján Szilágyi György alelnök kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott: az ügyben felállított operatív törzsnek kellene döntenie arról, mikor nyithatnak ki ismét ezek az intézmények, hangsúlyozva, „minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy nagyobb járvány ne alakulhasson ki Magyarországon”.

Jelezte: pártja azt is követeli, hogy – más országok gyakorlatához hasonlóan – legyenek kötelesek kéthetes otthoni karanténba vonulni az Olaszországból érkezőknek, a kormányzat fokozza a közúti fuvarozók ellenőrzését, valamint állítsák le a Kínába induló és onnan érkező repülőjáratokat.

A szintén ellenzéki DK pedig ezer új lélegeztetőgép beszerzését javasolja a koronavírus-fertőzés terjedése miatt.

Molnár Csaba alelnök elmondta, tipikusan csak az intenzív ágyakhoz tartozik lélegeztetőgép, de ez nem jelenti azt, hogy ezek az ágyak rendelkezésre állnak a koronavírusos betegek ellátására, mivel több mint 90 százalékuk a kórházi betegellátásban foglalt. Tehát akár 50-100 olyan beteg, akinek lélegeztetőgépre van szüksége, már be tudja dönteni az ellátást – értékelt.

A karantén elhagyására buzdít a római magyar nagykövetség

A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az utazás megszervezésében a konzulátus nem tud segítséget nyújtani.