Már 12 koronavírus-fertőzött van Magyarországon

Újabb három koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon a koronavirus.gov.hu keddi információi szerint, mindhárman iráni állampolgárok.

A kormányzati honlap szerint a Szent László Kórházban már napok óta járványügyi zárlat alatt álló újabb 3 iráni SE hallgatónál diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést (COVID-19).

Mindhárman az elsőként diagnosztizált iráni fiatal új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktus kutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe – olvasható a honlapon.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben – a kórházba bekerülésük idejét is figyelembe véve  – hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban.

Velük együtt hazánkban eddig 12 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 8 iráni, 1 brit, és 3 magyar állampolgár (egy 70 éves beteg férfi és a felesége, továbbá a brit állampolgárságú beteg magyar felesége). Karanténban továbbra is 67 ember van, míg 362 mintavételt végeztek a szakemberek.

A karantén elhagyására buzdít a római magyar nagykövetség

A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az utazás megszervezésében a konzulátus nem tud segítséget nyújtani.

Az Operatív Törzs még tegnap este beutazási tilalmat jelentett be az irániaknak és arra is felhívta a figyelmet, hogy azok az iráni személyek, akik nem működnek együtt a járványügyi hatósággal, és nem tartják be a járványügyi intézkedéseket, akár idegenrendészeti őrizetbe vehetők és kiutasíthatók az országból.

A Dél-Pesti Centrumkórházban elkülönített iráni egyetemisták közül ketten ugyanis továbbra sem hajlandók együttműködni a karanténszabályok betartásában – állította az operatív törzs hétfői budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón a törzs vezetője.

Lakatos Tibor ismertette: az egyetemisták éjszaka és nap közben is „nem megengedhető magatartást tanúsítottak”, megpróbálták kijátszani a karantén szabályait. Jelenleg is rendőrök jelenlétével tartják fenn a biztonságos elkülönítést a Szent László-kórházban – hangsúlyozta.

Magyarországon az első két fertőzött a két iráni egyetemista, egyikük egy gyógyszerészhallgató, a másik a Szent István Egyetem hallgatója. A harmadik beteg egy brit férfi, aki Debrecenben él és gyakran járt Milánóba. A negyedikre kontaktkutatások során találtak rá, ő a gyógyszerészhallgató barátnője. Az ötödik beteg egy 70 éves magyar, súlyosan beteg férfi. Vele kapcsolatban azt valószínűsítik, hogy külföldön élő fia fertőzhette meg, aki február közepén látogatta meg, előtte pedig Olaszországban és Párizsban is járt.

A hatodik fertőzött egy 22 éves iráni férfi, aki a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt. A hetedik beteg a brit férfi 59 éves magyar felesége. A nyolcadik és kilencedik beteg a most diagnosztizált iráni egyetemista, valamint az idős magyar beteg férfi felesége.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfő este tudatta: a kormány több mint nyolcmilliárd forintot különít el a koronavírus elleni védekezésre. A pénz felhasználása az Operatív Törzs utasítása alapján történik.

Kilencre nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Egy újabb iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták a fertőzést.