Magyarországon még nem zárják be az iskolákat

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs azt javasolja, hogy mindenki tekintsen el a nemzeti ünnepre tervezett rendezvények megtartásától – hangsúlyozta a szervezet ügyeleti központjának vezetője az operatív törzs keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor azt kérte, hogy a hatvanévesnél idősebbek lehetőség szerint kerüljék a közösségi rendezvényeket, és ne menjenek jelentős tömegbe. Az Olaszországból hazaérkezőktől pedig azt kérik, hogy koronavírus-tünetek nélkül is 14 napig maradjanak otthon, és a gyerekeiket se küldjék iskolába.

Elkezdték kidolgozni a schengeni szárazföldi határátkelőhelyeken bevezetendő intézkedéseket, amelyek része, hogy szűrni fogják a belépőket – ismertette.

Az Operatív törzs sorra vette a külföldön bevezetett intézkedéseket, szóba kerültek ezek a lehetőségek – mint az iskolabezárás, a sportrendezvények lefújása – mondta Lakatos Tibor kérdésre válaszolva. Ha kell, itthon is bevezetik ezeket – írja a hvg.hu.

Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, hogy „még bőven számolnunk kell” Európában a járvány terjedésével.

Orbán: világjárvány jön, ki kell lépni a komfortzónából

Meg kell oldani, hogy a gazdasági visszaesés ne a 2008-2009-eshez hasonló mértékű legyen – közölte a miniszterelnök.

Mint elmondta, van terv van arra, hogyan próbálják az Olaszországból hazatérő magyarokat jobban összeterelve átengedni, ugyanazt a szűrést terjesztik ki, ami nem schengeni határokon is működik. Hőmérsékletmérés és kikérdezés lesz a határokon. Ha fertőzési tünetet mutat bárki, ugyanúgy kiemelik őket, mint ahogy ez jelenleg is megtörténik – olvasható a hvg-hu tudósításában.

Müller arra kéri a magyarokat, hogy legyenek felelősek, gondoljanak arra, még ha nem is mutatnak tünetet, akkor is van lappangási idő. Ha megtehetik, a járványos területről érkező 14 napra inkább maradjon otthon. Ezt hatóságilag nem rendelik el, ez csak egy javaslat, a lakosság és a saját egészségük védelme érdekében is.

A teljes cikk itt olvasható el.

Már 12 koronavírus-fertőzött van Magyarországon

Mindhárom új beteg iráni, az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás.