Iránt is elérte a „bibliai” sáskacsapás

Nemcsak a koronavírus sújtja az országot, hanem hatalmas sáskahadak is megjelentek Iránban. 

Kelet-Afrikában és az Arábiai-félszigeten pusztító sáskahadak elérték Iránt is, és jelentős pusztítást végeztek több tartományban — írja a The Jerusalem Post. 

A problémát az okozza, hogy a biológiai szerek nem alkalmasak a rovarfajta elpusztítására. Azonban környezetvédelmi előírások miatt a legtöbb ország nem használ kémiai vegyszereket, amik megakadályozhatnák a sáskát elszaporodását.

Tavaly a sáskahad maximum másfél kilométer hosszúságú volt viszont idén akár a tíz kilométert is elérheti” — mondta Keykhosrow Changalvai az iráni Mezőgazdasági Dzsihád Szervezet vezetője.

Changalvai az iráni rádióban elmondta, hogy a sáskajárás sokkal komolyabb veszélyt jelenthet, mint a koronavírus, hiszen a kártékony rovarok hatalmas pusztítást okoznak a mezőgazdaságnak és így az élelmiszerutánpótlás is veszélybe kerülhet.

A sáskarajok Jemenből indultak és Szaúd-Arábiában is nagy pusztítást végeztek. A Közel-Keleten több országot is súlyosan érintett a csapás, Jordániában országos vészhelyzetet jelentett.

Az invázió elérte Indiát és Pakisztánt is. Az afrikai kontinensen végezte a legnagyobb pusztítást, ahol az egyik sáskahad majdnem akkora volt, mint New York.

A sáskák az Izraellel határos Jordániában és Szíriában is elnépesedtek, így Izrael is megkezdte a felkészülést az esetleges invázióra. Legutoljára 2013-ban volt sáskajárás Izraelben, a rovarok akkor óriási károkat okoztak az izraeli mezőgazdaságnak.

Sáskainvázió: életre kel a bibliai csapás

Szakértők szerint, ha nem tesznek semmit, júniusra négyszázszorosára szaporodhatnak a területet ellepő rovarok.