Türingia szélsőbalos miniszterelnöke is megszavazta a szélsőjobb jelöltjét

Bodo Ramelow miniszterelnök is megszavazta Türingia parlamentjének elnök-helyettesévé a radikális jobboldali AfD jelöltjét, Michael Kaufmannt. Mint mondta, tiszteletben tartja a parlamentarizmus szabályait.

A türingiai előzmények fényében meglepetésként hatott, hogy a tartomány szerdán, a harmadik fordulóban megválasztott radikális baloldali miniszterelnöke is az AfD politikusát tartotta alkalmasnak a parlamenti elnök-helyettes tisztségére – írja a Spiegel Online.

Mint arról korábban írtunk, Türingiában februárban óriási botrány keletkezett abból, hogy a polgári pártok mellett csak az Alternatíva Németországnak (AfD) képviselőinek szavazataival sikerült új tartományi miniszterelnököt választani a liberális Thomas Kemmerich személyében.

A döntést maga Angela Merkel támadta meg élesen, kormányválság keletkezett, majd akkora nyomás nehezedett az FDP politikusára, hogy az „szabad akaratából” lemondott.

Ramelow, aki megválasztásakor még nem volt hajlandó kezet fogni Björn Höcke AfD-vezetővel, egy napra rá azzal indokolta döntését, hogy bár nem tetszik neki sem a párt, sem a jelölt, de „szavazatommal szabaddá teszem az utat a parlamenti részvétel előtt, ami minden frakciónak kijár”, és biztosítani akarja a bírák és ügyészek kinevezését. Döntése előtt ugyanis az AfD elállt attól, hogy blokkolja 24 jövendőbeli bíró és ügyész kinevezését.

Az AfD-nek járó parlamenti alelnöki poszt tavaly október óta nem volt betöltve.

„Ha agyonlőttük a gazdagok 1 százalékát” – Botrány a német Balpártban

Türingia miniszterelnöke is elhatárolódott a pártja hétvégi kongresszusán elhangzott erőszakos forradalmi uszítástól.