„Ha agyonlőttük a gazdagok 1 százalékát” – Botrány a német Balpártban

Türingia miniszterelnöke is elhatárolódott a pártja hétvégi kongresszusán elhangzott erőszakos forradalmi uszítástól.

A német radikális Balpárt (Die Linke) hétvégi stratégiai kongresszusának egyik résztvevője nem fogta éppen vissza magát, amikor a közönség soraiból a környezetbarát energiafordulat kérdéséhez szólt hozzá: „Egy forradalom után, ha agyonlőttük a gazdagok egy százalékát” meg kell valósítani ezt a fordulatot, állította. A közönség leginkább nevetgéléssel reagált a felvetésre.

Ennél is súlyosabb, írja a Bild, hogy a párt pódiumon ülő elnöke, Bernd Riexinger nyugodtan végighallgatta a felszólalást, majd annyit fűzött csak hozzá: „Nem lelőjük, hanem hasznos munkára vetjük be őket.”

Riexinger aztán Twitterén megpróbált elhatárolódni az ügytől, mint írta, az elvtársnő kommentárja „elfogadhatatlan, még ha érzékelhetően ironikus is volt. Az én reakcióm sokkal félreérthetetlenebb kellett volna hogy legyen”. És persze a nő felszólalását „kiragadták a kontextusából”. (A kongresszuson előtte arról volt szó, hogy Amerikában a felső 1% felelős állítólag a legtöbb CO2-kibocsátásért.)

Azt viszont, hogy az ő megjegyzése csak tovább rontott a helyzeten, nem érzékelte a párt elnöke – írja a német lap, emlékeztetve arra, hogy a Szovjetunióban történészek számítása szerint 30 milliónál is több embert vittek munkalágerekbe átnevelés és kényszermunka céljából. Visszafogott becslések szerint 3 millióan belehaltak a kényszermunkába.

A CDU főtitkára, Paul Ziemiak szerint a „visszataszító” ügy is arra mutat, hogy nem lehet együttműködni a Balpárttal. A keresztény-szociális CSU főtitkára, Markus Blume azonnali lemondásra szólította fel a Linke elnökét. A liberális FDP képviselője, Alexander Müller kijelentette, a Linke nem normális párt.

A Bild idézi Hubertus Knabe történészt, aki szerint az eset rávilágít arra, hogy a baloldaliak másképp beszélnek, ha egymás között vannak, és másképp a kamerák előtt.

Az NDK-szakértő szerint az orosz kommunisták épp így jártak el annak idején: előbb agyonlőtték a régi elitet, utána kényszermunkára a Gulágra vitték őket.

Bírálta a kijelentést Bodo Ramelow Linke-politikus is, akit szerdán harmadik menetben végül megválasztottak Türingia miniszterelnökének. Az agyonlövésről, a forradalmi erőszakról szóló beszéd elfogadhatatlan – szögezte le a baloldali politikus.

Németországban a kormány puccsolja meg az alkotmányos rendet

Mi késztethet egy pártelnököt arra, hogy saját pártját szétverje?