Oroszország intenzíven bombázta Szíriát közvetlenül a tűzszünet előtt

Éjféltől azonban viszonylagos nyugalom uralkodik az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.

Péntek éjféltől lépett érvénybe az a megegyezés, amit Recep Tayyip Erdogan török elnök kötött csütörtökön Vlagyimir Putyin elnökkel Moszkvában — írta az i24NEWS nevű hírportál, aminek beszámolója szerint a tűzszünet viszonylagos nyugalmat hozott az országba.

Ugyanakkor többen megerősítették, hogy nem sokkal éjfél, azaz a tűzszünet hatályba lépése előtt orosz harci repülőgépek még bombákat szórtak le a térségben, valamint a szíriai kormányhadsereg tüzérsége támadta Idlíb tartomány vidéki területeit és a Hama várostól nyugatra fekvő földeket.

Egy török drón pedig — ugyancsak még éjfél előtt — nem sokkal a szíriai kormányerők állását támadta Idlíb tartomány vidéki részén.

Törökország azt állítja, közel 120 ezer migráns tart Európa felé

Athén azonban cáfol, mondván, csak nagyon kevesen tudják átlépni a határt, és aki megteszi, azt is őrizetbe veszik vagy visszaküldik.

A csütörtöki hatórás egyeztetés során az orosz és török vezetők megállapodtak abban is, hogy egy 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak a Latakia és Aleppó közötti M4-es autópálya mentén, és ezt március 15-től orosz-török közös őrjáratok felügyelik majd.

Az úttól északra és délre 6-6 kilométerre kiterjedő folyosó konkrét paramétereit a két ország védelmi minisztériuma egy héten belül meghatározza.

A megállapodást rögzítő dokumentum szerint a felek egyetértettek abban, hogy a szíriai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani, azt maguknak a szíriaiaknak kell rendezniük politikai folyamat útján — az ENSZ BT 2254-es határozatával összhangban.

Egyetértés volt a felek között Szíria szuverenitásának és területi épségének megőrzéséről, a rászorulók humanitárius segélyben részesítéséről és a civilek védelméről is.

Törökország újra megindult Szíria ellen

Törökbarát felkelők lelőtték a szíriai kormányerők egyik repülőgépét Idlíbben, amely első lépése a törökök Aszad elleni offenzívájának.