Törökország újra megindult Szíria ellen

Törökbarát felkelők lelőtték a szíriai kormányerők egyik repülőgépét Idlíbben az Aszad elleni offenzíva első lépéseként. 

Ahogy korábban megírtuk, feléledtek a harcok Szíriában, amely következtében egy újabb menekülthullámra lehet számítani Európában.

A jelenlegi harcok Idlíbért folynak, ami a szíriai kormányellenes felkelők egyik utolsó bástyája. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török vezetés támogatást élvező, mérsékeltnek tartott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt.

A damaszkuszi erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet.

A múlt héten 35 török katona halt meg, mikor az Aszad párti erők Idlíbet bombázták. Erre válaszul a törökök lelőtték a szíriai hadsereg repülőgépét és hivatalosan is közölték, hogy offenzívát indítanak Aszad ellen.

A lépést Şule Akar török védelmi miniszter jelentette be, aki elmondta, hogy a hadművelet a Tavaszi Pajzs nevet kapta — írja a The Jerusalem Post. 

A védelmi miniszter azt is közölte, hogy a szíriai kormányerők 2212 katonáját, továbbá 103 harckocsiját és 72 tüzérségi állását hatástalanította a török hadsereg.

Az orosz külügyminisztérium néhány napja még azt közölte, hogy Moszkva és Ankara megállapodott abban, hogy csökkentik a feszültséget Idlíb tartományban. Azonban Erdogan török elnök szombaton felszólította az oroszokat, hogy ne avatkozzanak be a szíriai harcokba.

„Azért mentünk oda, mert a szírek hívtak minket. Nem fogunk elmenni míg a szíriai emberek azt nem mondják, hogy rendben, vége van” — közölte a török vezető.

Az izraeli 13-as csatornán szakértő Dr. Guy Bechor arab forrásokra támaszkodva azt állította, hogy a halottak száma már több ezerre tehető. Hozzátette, a harcokban a libanoni Hezbollah katonái is részt vettek. A szíriai polgárháború tehát nemhogy véget ért volna, sokkal inkább a török-orosz-iráni összecsapások színterévé vált az izraeli szakértő véleménye szerint.

Törökország döntött: Európába ereszti a menekülttömegeket

Ankara úgy látja, a Szíriában zajló támadások következtében „mozgolódás van” az Európába és a Törökországba tartók körében is.