A lázadók visszafoglaltak egy várost, de Idlíb déli része a kormányerők ellenőrzése alá került

Visszafoglalták a törökbarát lázadók az Aleppót Damaszkusszal összekötő szíriai M5-ös autópálya mentén húzódó, északnyugat-szíriai Idlíb tartományhoz tartozó Szarákibot, a szíriai hadsereg pedig a tartomány déli részén vont ellenőrzése alá újabb területeket – jelentette csütörtökön a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az M5-öst 2012 óta ellenőrizték a lázadók, február közepén került újra a hadsereg ellenőrzése alá, nem sokkal az után, hogy a hadsereg febuár 5-én Szarákibot az ellenőrzése alá vonta. Az út Aleppót – Damaszkuszon keresztül – a jordániai határ mellett fekvő, délnyugat-szíriai Deraával köti össze.

Az OSDH hozzáteszi, hogy Szarákibot a török légierő segítségével foglalták vissza. Noha a hírt a kormányellenes lázadók részéről megerősítették, orosz katonai források csütörtökön cáfolták a város elestét.

Ibráhim al-Idlíbi, egy a lázadó csoportokkal kapcsolatot tartó szíriai ellenzéki szerint Szarákib visszavétele enyhíti a frakciók elmúlt hetekben elszenvedett vereségeit.

Ugyanekkor az OSDH szerint a szíriai kormányerők – az orosz légierő segítségével – visszaszerezték az ellenőrzést Idlíb déli része fölött. A szervezet szerint az elmúlt 3 napban a hadsereg mintegy 60 települést foglalt el, néhányat a szomszédos Hama tartományban is.

Az ENSZ adatai szerint a harcok következtében december eleje óta csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát Szíria északnyugati részén, a harcokban pedig több mint 300 civil vesztette életét.

Közben csütörtökön a török védelmi minisztérium bejelentette, hogy két török katona meghalt, kettő pedig megsebesült egy légicsapásban az északnyugat-szíriai Idlíb térségében, ahol azért tartózkodtak, hogy biztosítsák a kormányerők és az ellenzéki fegyveresek közti tűzszünetet.

A tárca nem nevezte meg, hogy kit tesz felelőssé a támadásért.

A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy válaszul 114 szíriai „kormányelemet ártalmatlanítottak”, három harckocsit megszereztek, további három harckocsit, két munkagépet, egy légvédelmi rakétarendszerhez tartozó üteget, egy légvédelmi gépágyút, egy páncéltörő löveget és egy lőszerszállító járművet „megsemmisítettek”.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a korábban an-Nuszra Frontként ismert és az al-Kaidával szövetséges Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt.

A török hadsereg és a szíriai kormányerők között február 3. óta számos alkalommal heves harcok törtek ki Idlíbben, miután Ankara az utóbbi hetekben katonai erősítést küldött a térségbe, és egységeit támadások érték.

Az incidensekben a mostanival együtt immár 18 török katona vesztette életét.

Erdogan Putyinnal, Merkellel és Macronnal tárgyalná meg a szír helyzetet

A török elnök bejelentette, hogy március elején találkozni fog az európai vezetőkkel, hogy tárgyaljon az idlibi helyzetről. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször is arra szólította fel az előrenyomuló kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a Törökország és Oroszország által 2017 májusa óta tervezett északnyugat-szíriai feszültségcsökkentési övezet határához, amelyen Ankara megfigyelőpontokat alakított ki, különben országa katonai művelet keretében szorítja vissza őket. Ankara nem hajlandó változtatni a korábbi demarkációs vonal mentén létrehozott megfigyelőállások helyzetén, amelyek Damaszkusz offenzívája következtében a kormányerők gyűrűjébe kerültek.

A török államfő, akinek országa az úgynevezett mérsékelt felkelőket segíti a konfliktusban, most szerdán azt mondta, hogy igyekeznek megoldást találni Idlíb tartomány légterének ellenőrzésére, miután szerinte a török hadseregnek jelenleg „ez a legnagyobb gondja” a térségben.

Idlíb légtere a Damaszkusszal szövetséges Oroszország kontrollja alatt áll.

Csütörtökön folytatja tárgyalásait a török fővárosban az az orosz küldöttség, amely szerdán a török külügyminisztériumban egyeztetett az idlíbi helyzet csillapításának lehetőségeiről. A két fél hetek óta értekezik az ügyről, de a megbeszélések eddig nem hoztak eredményt.

Ankara azért ellenzi Damaszkusz tavaly áprilisban megkezdett offenzíváját a felkelők utolsó bástyájával szemben, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé.

A Fehér Ház figyelmeztette Moszkvát: álljon le Asszad támogatásával

Donald Trump megköszönte Erdogan elnöknek Törökország erőfeszítéseit „a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében”.