A Fehér Ház figyelmeztette Moszkvát: álljon le Asszad támogatásával

Oroszország hagyjon fel az „atrocitásokat elkövető” szíriai kormány támogatásával – szólította fel Moszkvát a Fehér Ház vasárnap este kiadott közleményében az MTI szerint.

Az elnöki hivatal helyettes szóvivője, Judd Deere által aláírt közleményből kiderül: Donald Trump amerikai elnök még szombaton telefonbeszélgetést folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel, és rajta keresztül üzent Moszkvának.

Hétfőn török küldöttség tárgyal Moszkvában az immár kilencedik éve tartó szíriai konfliktusról. Ankara szombaton arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a török-orosz tárgyalások kudarccal végződnek,

a török hadsereg további katonai lépéseket tehet a szír kormány ellen a Szíria északnyugati részén fekvő Idlíb tartományban.

Az amerikai elnök aggasztónak tartja a szíriai Idlíbben eluralkodott erőszakot, és – mint a közlemény fogalmaz – „megköszönte Erdogan elnöknek Törökország erőfeszítéseit a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében”.

A közlemény megerősítette, hogy Washington a szíriai konfliktus politikai rendezésében érdekelt.

A Trump-Erdogan telefonbeszélgetésben szóba került Líbia is.

„Trump elnök megismételte, hogy a folyamatos külföldi beavatkozás Líbiában csak a helyzet rosszabbodásához vezet” – írta Deere.

Törökország megfenyegette a szíriaiakat és az oroszokat

Moszkva azzal vádolja Ankarát, hogy fegyverekkel és harci járművekkel látja el a szíriai dzsihadistákat.