Halálbüntetést kaphat a powayi zsinagóga merénylője?

John Earnest tavaly áprilisban, Pészahkor lövöldözött Kaliforniában, melynek során egy nő életét veszítette és többen megsérültek.

Mint korábban beszámoltunk róla, tavaly április 27-én nyitott tüzet egy antiszemita merénylő a kaliforniai Poway Chábád lubavicsi zsinagógában. A merényletkor mintegy száz ember lehetett a zsinagógában, akik a Pészah záróünnepségén vettek részt.

A lövöldözésben meghalt a 60 éves Lori Gilbert Kaye, aki a testével próbálta megvédeni a közösség vezetőjét, Goldstein rabbit. A férfi a bátor nőnek köszönhetően túlélte a merényletet, bár két ujját elvesztette. Szintén megsérült egy 8 éves izraeli kislány, valamint 34 éves nagybátyja.

Trump: „nagyszerű fickó” a zsinagógai támadásban megsérült rabbi

Az amerikai elnök telefonon nyilvánított részvétet Goldstein rabbinak, aki a polwayi zsinagógai lövöldözésben sérült meg.

A 19 éves merénylő tette után gépkocsin menekült, majd maga tárcsázta a 911-es segélyhívószámot, hogy bejelentse: lövöldözést hajtott végre a helyi zsinagógában, mert a zsidók „minden fehér embert el akarnak pusztítani”.

A The Times of Israel cikke szerint a helyi ügyészek csütörtöki bejelentése szerint indítványozni fogják, hogy halálbüntetést rendeljenek el az elkövető számára.

Teszik ezt annak ellenére, hogy 2006 óta senkin nem hajtottak végre halálbüntetést Kaliforniában, Gavin Newsom kormányzó pedig tavaly moratóriumot rendelt el kivégzésekre.

A fiatal férfi várhatóan június 2-án áll újra bíróság elé, miután tagadta, hogy gyűlölet motiválta gyilkosságot hajtott volna végre.

Tóratekercset avattak a zsinagógai lövöldözés hősének tiszteletére

Lori Gilbert Kaye életét adta közösségének rabbijáért.