Köves Slomó: „Magyarországon elsősorban verbális és ideológiai antiszemitizmusról lehet beszélni”

Az Európai Tett és Védelem Liga alapítója a legnagyobb pro-Izrael konferencián (AIPAC) számolt be a legújabb átfogó európai kutatás eredményeiről és az európai helyzet jelenéről Washingtonban. 

„Hangsúlyoznunk kell, hogy miért vagyunk zsidók, legyünk büszkék a zsidó identitásunkra, hisz ez a legnagyobb és legfontosabb erőforrásunk. Az antiszemitizmus elleni harc egy önmagunkkal folytatott mentális küzdelem is, fontos tudatosítani, hogy sem nekünk, sem gyermekeinknek nem szabad félni” – mondta a konferencián Köves Slomó.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija, az Európai Tett és Védelem Liga (APL) alapítója Washingtonban, a legnagyobb amerikai zsidó szervezet, az AIPAC éves konferenciáján elhangzott beszédében bemutatta az APL megbízásából, az IPSOS közvélemény-kutató által 2019 végén végzett, személyes kérdőíven alapuló, európai antiszemitizmust vizsgáló felmérésének eredményeit is (lapunk beszámolóját erről lásd itt).

„Az antiszemitizmus elleni küzdelemre harcként, háborúként kell tekinteni, és tudatosítani kell, hogy mivel is vesszük fel a harcot.

Míg Európában az antiszemitizmus egyre növekvő biztonsági, nemzetbiztonsági kockázat, addig Magyarországon elsősorban verbális és ideológiai antiszemitizmusról lehet beszélni, amelyhez hangsúlyosan kapcsolódik a nemzeti emlékezetnek a holokauszt történetéhez való viszonya.

Remélem, hogy ez a konferencia erősebbé tesz minket, megerősíti az AIPAC-kel, Izraellel és a világ zsidóságával való kapcsolatainkat” – hangsúlyozta az APL alapítója.

Az európai antiszemitizmus növekedéséről szóló szekcióbeszélgetésen Jonathan Goldstein, a Jewish Leadership Council brit zsidó szervezet vezetője, Naomi Mestrum, az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ igazgatóhelyettese, dr. Shimon Samuels, a Simon Wiesenthal Központ nemzetközi igazgatója vettek részt, moderátor Benjamin Weinthal, a Demokráciák Védelmében Alapítvány munkatársa, a Jerusalem Post újságírója volt.

A konferencián a magyar kormány és diplomácia több tagja mellett részt vett Szabó György, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) elnöke, valamint Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) elnöke is.

Netanjahu: Izrael és Amerika szövetségének legjobb napjai még csak most jönnek

Az AIPAC nagygyűlésén Mike Bloomberg és Joe Biden demokrata politikusok is kiálltak Izrael mellett, igaz, ez utóbbi nagyon kritikusan.