Hazánkat fenyegető „migránsáradattól” tart Halász János

Magyarországra is veszélyt jelent a Törökország felől megindult migránsáradat – állította az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület szerdai zárt ülése után.

Halász János elmondta: az aktuális nemzetbiztonsági ügyek között kiemelten foglalkoztak az illegális migrációs helyzettel. Az elhangzott információk nagy része 30 évig titkos, annyit viszont elmondott: a magyar szolgálatok felkészülten, elkötelezetten és eredményesen végzik munkájukat.

Bejelentette: a Fidesz-frakció kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésein folyamatosan napirenden legyen az illegális migrációs helyzet.

Kiemelte: több mint százezer migráns akar eljutni Törökországból az Európai Unióba, miközben már a balkáni útvonalon is van százezer migráns, akik közül sokan már a magyar határkerítést támadják. (Emlékezetes, hogy Görögország cáfolta a törökök közel 120 ezres adatát, mondván, a legtöbb menekülttel megbirkóznak.)

Azt is elmondta: az elmúlt időszakban a legutóbbi két hónapban volt a legtöbb határsértés Magyarországon.

Törökország azt állítja, közel 120 ezer migráns tart Európa felé

Athén azonban cáfol, mondván, csak nagyon kevesen tudják átlépni a határt, és aki megteszi, azt is őrizetbe veszik vagy visszaküldik.

Halász János azt mondta: a Fidesz-frakció határozottan támogatja a kormányt a határőrizet erősítésében, és azt is támogatják, hogy a koronavírus veszélye miatt legyenek zárva a tranzitózónák.

Kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: támogatják, hogy az Európai Unió minden segítséget megadjon az európai határok védelméhez a tagállamoknak, köztük Görögországnak és Magyarországnak.

Stummer János, jobbikos bizottsági elnök azon felvetésére, miszerint fel kell készülni az esetleges további kerítés építésére, azt mondta: ha szükséges, Magyarország készen áll erre.

A bizottsági ülésen tájékoztatást adott mások mellett Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Balogh János országos rendőrfőkapitány, Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői.

Bizalmas Frontex-jelentés: „nehéz lesz megállítani az emberek áradatát”

Az EU-s határvédelmi szervezet azzal számol, hogy a görög-török határt „tömeges migrációs áramlások” érik el.