Vírus és jóslás: Trump alelnököt váltana a kampány közepén?

Amíg a napokban ismét nagy üdvrivalgással fogadták az amerikai alelnököt az AIPAC  tanácskozásán, addig egy politikai elemző szerint Mike Pence-nek meg vannak számlálva a napjai.

Az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) éves nagygyűlésén egy panelbeszélgetés kereteiben arról beszélt hallgatóságának Paul Begala, a CNN politikai elemzője, hogy meg van győződve arról: a nyáron Donald Trump lecseréli alelnökét, és helyette Amerika korábbi ENSZ-nagykövetét jelöli a posztra.

Mike Pence-t régóta Izrael nagy barátjának tartják, és a napokban zajlott amerikai zsidó lobbiszervezeti eseményen is kitörő lelkesedéssel figyelték szavait, amelynek lényege természetesen nem lehetett más, mint újfent biztosítani a zsidó államot Amerika támogatásáról.

Ugyanezen a rendezvényen, egy másik helyiségben Paul Begala azt fejtegette, hogy Trump le fogja váltani Pence-t, és helyette mással vág neki a novemberi elnökválasztásnak. Begala szerint ez a személy nem más, mint a 2018-ban háttérbe vonult Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet.

„Ez nem jóslás, ez a bizonyosság. Július 16-án, amikor a demokrata párt választott elnök-jelöltje megtartja beszédét, Trump ki fogja dobni Mike Pence-t, és magához veszi Nikki Haley-t. A CNN elemzője szerint Trump direkt hagyja veszni Pence-t, a cél: megnyerni a „külvárosi anyák” támogatását.

idézi az elemzőt a The Jerusalem Post.

A CNN szakértője szerint a Trump-Pence páros a vírusügy kezelése miatt rizikós lenne, nem véletlen, hogy az elnök Pence-re bízta a koronavírussal kapcsolatos intézkedések belföldi koordinálását, mert az szerinte egy „megnyerhetetlen” küzdelem. A következő hetek-hónapok folyományai alapján készíthetik elő a politikai hangulatot arra, hogy Trump bevethesse egyik kedvenc szavajárását: „ki van rúgva”.

Herzl Tivadar-díjat kapott Nikki Haley

Az Egyesült Államok volt ENSZ nagykövete, Izrael érdekeinek rettenthetetlen védelmezője a díjátadón leszögezte: „bármilyen illúziót is dédelget a szervezet, Izrael nem megy sehová.”

Nikki Haley leginkább arról emlékezetes, hogy kétéves szolgálata során, Izrael elkötelezett támogatójaként, következetesen szembeszállt a világszervezetnek a zsidó állammal szembeni elfogultságával, abszurd Izrael-ellenes határozataival.

A 48 éves egykori dél-karolinai kormányzó tavaly egy rendezvényen visszaemlékezett az ENSZ-ben végzett munkájára. Szerinte az „afféle elavult szokások, mint a havi rendszerességű, Izraelt ütő-vágó ülések a Biztonsági Tanácsban azt az illúziót keltették a tagállamokban, hogy Izraelt egyszerűen el lehet távolítani a világ színpadáról”.

Haley-ről egyébként 2019-ben mint potenciális republikánus elnökjelölt-aspiránsról írtak az amerikai sajtóban. Tavaly megjelent memoárjában részletesen megírta, miben ért egyet és miben nem a jelenlegi elnökkel. Azóta azonban sokat nem hallani róla. Sőt, egyértelműnek tűnik, hogy Trumpnak nem is lesz kihívója. Ezzel együtt Haley egy amerikai tévéműsorban kategorikusan elutasította annak az esélyét, hogy visszatérne a politika színpadára.

„Semmi igazság nincs abban, hogy én bármikor is arra törekednék, hogy megszerezzem azt az állást. Azt hiszem, Mike kiváló arra a munkára, ő a jó partnere az elnöknek.”

— fogalmazott Haley a Fox and Friends című politikai műsor vendégeként.

Valóban kérdés, hogy ha egyáltalán mérlegel az elnök egy ilyen váltást, akkor azt épp a vírusügy ürügyén lépi-e meg. Az elnök ugyanis, mint arról írtunk is, ismételten felkészültnek mondta a kormányzatot az esetleges járvány elleni küzdelemre. Trump egyelőre nem látja szükségesnek az országos egészségügyi szükségállapot kihirdetését a megbetegedések miatt, igaz, nem is zárta ki, hogy a közeljövőben ez is megtörténhet.

Ráadásul maga Pence úgy vélekedett, nyárig vagy ősz elejéig rendelkezésre állhat az új típusú koronavírussal fertőzött betegek gyógymódja is.

Trump a vírusról: nem indokolt a szükségállapot

Az amerikai elnök felkészültnek mondta a kormányzatot az esetleges járvány elleni küzdelemre.