Herzl Tivadar-díjat kapott Nikki Haley

Az Egyesült Államok volt ENSZ nagykövete, Izrael érdekeinek rettenthetetlen védelmezője a díjátadón leszögezte: „bármilyen illúziót is dédelget a szervezet, Izrael nem megy sehová.”

„Izrael nem megy sehová,” — jelentette ki Nikki Haley a Zsidó Világkongresszus Herzl Tivadar díjátadó gálaünnepségén, ahol a legendás Henry Kissinger is jelen volt. A díjat olyan személyeknek ítélik oda, akik azon munkálkodnak, hogy Herzl ideálját egy zsidók számára biztonságosabb, toleránsabb világra vonatkozóan előremozdítsák.

A díjat korábban Angela Merkel német kancellárnak, Colin L. Powell volt amerikai külügyminiszternek, Simon Peresz volt izraeli elnöknek, Elie és Marion Wieselnek, és posztumusz Ronald Reagan volt amerikai elnöknek, illetve Axel Springernek ítélték oda.

Haley az ENSZ-ben töltött ideje alatt a zsidó állam hű támogatójának bizonyult. A díjátvevő beszédében visszaemlékezett, hogy újoncként hogyan vált rövid időn belül világossá számára, hogy Izrael zaklatása az intézmény megrögözött szokásává vált.

Az „afféle elavult szokások, mint a havi rendszerességű, Izraelt ütő-vágó ülések a Biztonsági Tanácsban azt az illúziót keltették a tagállamokban, hogy Izraelt egyszerűen el lehet távolítani a világ színpadáról,” – szögezte le a volt ENSZ-nagykövet.

“Az ENSZ Izraellel kapcsolatos kettős mércéje hosszú ideje aláássa a békét, azt az illúziót táplálva, hogy Izrael egyszer majd eltűnik. Izrael nem megy sehová. Amikor ezt a világ is elfogadja, lehetségessé válik a béke.”

— tette hozzá Haley, aki úgy tudott erősen megállni a vele szemben tornyosuló ellenkezéssel szemben, hogy megtanulta, hogyan támaszkodjon az alap értékekre.

“Az a legfontosabb, hogy ne féljünk és az alap értékekre támaszkodjunk, még akkor is, ha azok elavult szokások ellen mennek, melyeket évekig nem kérdőjelezett meg senki. Ezen értékek egyike a barátainkért való kiállás,” folytatta a volt nagykövetasszony, elutasítva a vádakat, hogy kivételeztek volna Izraellel.

„Amit csináltunk, nem favorizálás. Minden amit az ENSZ-ben tettünk, az Izraelhez való hozzáállásunkkal együtt, egy fő elvet követett: Izraelt ugyanúgy kell kezelni, mint bármely másik országot. Ez a követelés valójában a béke követelése.”

A díjátadón Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke hangsúlyozta Haley nagykövetasszony megingathatatlan támogatását Izrael állam felé, és áldozatos munkáját a nemzetközi közösség zsidó állammal kapcsolatban alkalmazott kettős mércéje és elfogultsága elleni harc vezetésében.

„Nem lesz ideje azonban a pihenésre, még nagyszerűbb dolgokat várunk majd öntől. Herzlhez hasonlóan győzelmeskedett egy olyan cél előmozdításában … ez a történelem jó oldalára helyezi önt. Ha van valaki ebben a teremben, akiben megvan e kihíváshoz szükséges tűz, bátorság és hit, az ön, Nikki Haley.”

A volt dél-karolinai kormányzó, a 47 éves Nikki Haley-t potenciális republikánus elnökjelöltként is számon tartják.