Törölte néhány budapesti járatát az El Al

A vírus miatt az El Al jelentős létszám-leépítést is tervez: az összesen 6300 fős csapat mintegy hatodát tervezik elküldeni.

Az izraeli repülőtársaság a koronavírus kitörése miatt eltörölte néhány európai járatát, az új vírus miatti csökkenő keresletre hivatkozva. A „speciális körülmények” arra kényszerítik a céget, hogy törölje többek között néhány budapesti, bécsi, brüsszeli és frankfurti járatait. A cég bocsánatot kért utasaitól a kellemetlenség miatt – írja a The Jerusalem Post.

A cég budapesti igazgatója, Váradi János arról tájékoztatta a Neokohnt, hogy a törlés nem az összes budapesti járatot érinti, mint korábban írtuk, hanem a márciusi 44 (tehát heti 11) járatból eddig 3-at.

A vírus miatt az El Al jelentős létszám-leépítést is tervez: az összesen 6300 fős csapat mintegy hatodát tervezik elküldeni. A cég a közelmúltban már bejelentette, hogy a vírus miatt 50 millió dolláros veszteséggel számol.

Mint megírtuk, az izraeli légitársaság január végén felfüggesztette kínai (valamint hongkongi és olaszországi) járatait.

Az El Al felfüggeszti kínai járatait a koronavírus miatt

A Shanghai Airlines pedig felfüggeszti két budapesti járatát.

A Lufthansa is bejelentette, kevesebb járat indul el Milánóba, Velencébe, Rómába, Veronába, Torinóba, Bolognába, Anconába és Pisába, az Austrian Airlines 40 százalékkal csökkenti a felkínált ülőhelyek számát, az Eurowings és a Brussels Airlines római, velencei és milánói összeköttetésén repül majd kevesebb repülőgép.

A német légitársasági csoport a múlt héten már rendkívüli pénzügyi intézkedéseket vezetett be, hétfői közlésük szerint tovább csökkentették a személyi és anyagi jellegű ráfordításokat, a projektek költségvetését.

A Ryanair MTI-hez eljuttatott közleményében szintén 25 százalékos kapacitás-csökkentést jelentett be április 8-ig a teljes európai hálózaton. Hozzátették ugyanakkor, hogy többnyire olasz járatokat érint az intézkedés. Az ír diszkont légitársaság német versenytársával együtt a jelentősen visszaeső kereslettel magyarázta a járatszám-csökkentést.

A Budapest Airport pedig azt jelentette be, hogy a LOT lengyel légitársaság törölte március 3-i, 10-i, 17-i és 24-i Budapest-Szöul járatait.

Koronavírus: a válság óta a legnagyobb visszaesés jöhet

Hullámzik a részvények ára az amerikai tőzsdén, egyre nagyobb gazdasági károkat okoz a koronavírus-járvány Ázsiában és Európában.