Az biztos, hogy Benjamin lesz az izraeli miniszterelnök

Netanjahu és Ganz verseng a kormányfői posztért. Az előrejelzések szerint ismét patthelyzet várható.

Helyi idő szerint reggel 7-kor közel 11 ezer szavazóhelyiség nyitotta meg a kapuit, hogy a több mint 6 millió szavazásra jogosult állampolgár egy éven belül harmadszor döntsön az ország vezetőjét, illetve a 23. Knesszet összetételét illetően – írja az Új kelet online. A választáson 29 párt indul.

A miniszterelnöki poszt sorsa a Likud vezetője, a mandátum lejártával távozóban lévő, de újraválasztására készülő Benjamin Netanjahu illetve a Kék-Fehér párt vezetője, Beni Ganz ex-vezérkari főnök között fog eldőlni.

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint marad a kormányalakítási holtpont, egyik oldalnak sincs meg a minimális 61 székes többsége. Április 9-én a választásra jogosultak 68,46 százaléka, míg szeptember 17-én 69,83% százalékuk voksolt.

A hadsereg éjféltől kezdve biztonsági okokból 24 órára lezárta a Júdea és Szamáriában lévő valamint a Gázai övezettel közös határátkelőit a palesztinok előtt.

Véget érnek valaha az izraeli választások?

Holnap a zsidó állam polgárai újra a szavazóurnákhoz járulnak, azonban a legfrissebb felmérések szerint Beni Ganz és Benjamin Netanjahu ismét fej-fej mellett állnak a hajrában. 

A 4100 helyszínen lévő 10840 szavazóhelység biztonságáról és a rendről 18000 rendőrtiszt gondoskodik.

A választások napja munkaszüneti nap, így a szavazás mellett az izraeliek a tengerparton pihenéssel vagy akár kirándulással tölthetik a napot. Ezen a napon az izraeli polgárok díjmentesen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön, hogy mindenki eljuthasson a számára kijelölt választóhelyiséghez.

A koronavírus veszélye miatt házi karanténba helyezett 5630 személy számára 16 speciális szavazóhelyiséget, sátrakat állítottak fel, és külön utasítások vannak érvényben a szavazásuk lebonyolításához. Vasárnap éjszaka a vírussal megfertőződött izraeliek száma 10-re emelkedett.

A szavazás este 10-kor ér véget, amit a tévécsatornák exit polljai követnek, előrevetítve, hogy milyen végeredményre ébredhetünk másnap hajnalban.

Az eredményeket a hétfőről keddre virradó éjszaka során folyamatosan frissítik majd a központi választási bizottság honlapján, ahogy az urnák tartalmát megszámoló helyi választási bizottságok megküldik azokat a kneszet épületében működő központnak.

A végleges eredményeket várhatóan szerda este jelentik be, miután összeszámolták a külképviseleteken, valamint a terepen és laktanyákban szavazó katonák dupla borítékjait is. Ezért szoros verseny esetén megtörténhet, hogy csak ekkor lehet győztest hirdetni.

Netanjahu: Nem aggódom semmi miatt, ki fog derülni az igazság

A miniszterelnök egy izraeli lapnak elmondta: továbbra is Irán a legfőbb veszély Izrael számára, de nem készül háborúra.