Netanjahu: Nem aggódom semmi miatt, ki fog derülni az igazság

Hosszú interjúban nyilatkozott a korrupciós ügyekkel vádolt izraeli miniszterelnök arról, hogy optimistán várja a jövő heti választást. Mint elmondta, Izrael eddigi legbiztonságosabb évtizedének stabilizálására készül.

A Likud-közeli Israel Hayomnak nyilatkozó Benjamin Netanjahu szerint pártja a — 12 hónapon belül immár a harmadik — kampány végére újjáéledt, és nagyobb esélye van a jövő heti választásra, mint a Beni Ganz vezette Kék-Fehér koalíciónak.

A lap kérdésére, hogy miért nem akart nemzeti egységkormányban együttműködni azokkal a riválisaival, akikkel korábban már dolgozott együtt, a miniszterelnök azt felelte:

Én kértem őket. Kértem Ganzot is, de ő visszautasított. Úgy látom, hogy mi közel kerültünk a győzelemhez. Ganznak ezzel szemben 11 mandátummal kevesebbje van az általa remélt sikerhez – nincs más választása, ha fel akar zárkózni, szüksége lesz az Arab Lista támogatására. Mi kézzelfogható közelségben vagyunk a 61 mandátumhoz. Egy nagy újjáéledés zajlik a Likudban.

A politikus úgy vélte, ha baloldali nézeteket vallott volna az elmúlt években, akkor minden ellene felhozott váddal szemben megbocsátást nyerhetett volna, és most nem kellene bírósági eljárással szembesülnie. Ezzel szemben szerinte az ő „nemzeti büszkeséget és önérzetet” kifejezésre juttató politikája heves ellenállásba ütközött.

Liberman beáll Ganz mellé, kész megbuktatni Netanjahut

A Háárec információi szerint a királycsináló szövetséget kötött a Kék-Fehérrel, és már nem ragaszkodik az egységkormányhoz.

Ezt azzal kapcsolatban említette, hogy az újságíró szerint a kormányfő politikája egy olyan mérsékelt jobboldaliság, amely Izrael alapító — főleg baloldali — atyáival van összhangban. Netanjahu úgy vélte, kék-fehér riválisai mára „pszeudo-jobboldaliak”, akik máig nem léptek túl azon, hogy ő következetesen megtagadta a „földet-békéért” tipikus baloldalinak tartott elvet.

Az interjúban részletesen faggatták a zsidó állam biztonságának legfőbb kérdéseiről is. A miniszterelnök továbbra is úgy véli, hogy Irán a legfőbb kihívás országára nézve: „Amennyiben Irán szert tud tenni nukleáris fegyverre, akkor az világos és valódi fenyegetettséget jelentene Izrael létére” — fogalmazott, ezzel együtt nem készül háborúra senkivel.

Gázával kapcsolatban kifejtette, nem fogja tűrni, hogy változatlanul fenyegetettségben éljenek az ország déli területein lakók, akiket az elmúlt évben rakéták százai veszélyeztettek. Együttérzéséről biztosította az ottani lakosságot, de hangsúlyozta: esetleges háború indítása előtt az összes létező lehetőséget ki akarják használni.

Olyanok vagyunk, mint egy villa a dzsungelben. Ellenséges környezetben, radikális iszlamistáktól körülölelve. Ez többfrontos beavatkozást és felkészültséget igényel.

— fogalmazott a Likud vezetője, aki szerint a terrorista Hamász irányította Gázában a békés állapotok megteremtéséhez meglehet, csak egy totális háború árán juthatnak el. A legjobb megoldás a térség lakói számára az lehet, ha a felek hosszútávú tűzszünetet kötnek. Netanjahu kijelentette: a Hamász kétmillió embert tart túszul, és csak akkor van esély békére, ha sikerül őket semlegesíteni, távol tartva őket a fegyverektől.

Netanjahu háborúval fenyeget, ha Gázából továbbra is rakétákat lőnek

Az izraeli légierő fegyverraktárakat és kiképzőközpontokat bombázott a Gázai övezetben, válaszul a palesztin rakétákra.

Hogy ezek után az ottani palesztinok vajon részesei lesznek-e az új palesztin államnak, amit Trump „évszázad alkuja” vizionált, Netanjahu szerint fontos feltételekhez kötött: először is Mahmud Abbásznak egy lefegyverezett Hamászt kell prezentálnia az amerikaiak és Izrael felé. Ez része a tervnek – tette hozzá.

Erőt gyakorolsz, de elkerülöd a jelentéktelen háborúkat — ezt válaszolta azzal kapcsolatban, amikor arról beszélt: a 72 éves állam történetének legbiztonságosabb — legkevesebb agresszív terrortámadással szembesülő — évtizedét tudja felmutatni miniszterelnöksége alatt.

A kormányfő, aki ellen három korrupciós ügy van folyamatban (a tárgyalások csak két héttel az izraeli választások után, március 17-én kezdődnek) arra a felvetésre, hogy nem hiányzik-e számára a normalitás, és miért érdekes még mindig a politikai csatározás, azt állította: nem a hatalmi játszmák miatt, hanem a hivatása iránt érzett szenvedélye és küldetéstudata motiválja.

„Nem aggódom semmi miatt. A valóság és az igazság az én oldalamon áll, és ki fog derülni minden” – felelte arra, miképp tekint az ellene zajló bírósági eljárásra.

Két héttel a választások után tárgyalják az izraeli miniszterelnök korrupciós ügyét

A Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök elleni három korrupciós ügy tárgyalása két héttel az izraeli választások után, március 17-én délután 3 órakor veszi kezdetét.