Netanjahu háborúval fenyeget, ha Gázából továbbra is rakétákat lőnek

Az izraeli hadsereg számos, a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezethez köthető célpontot támadott, miután több mint 15 rakétát lőttek ki Izrael irányába Gázából. Az erőszak már második napja tart – írja a Jerusalem Post.

Az izraeli hadsereg közlése szerint repülőgépek és helikopterek támadást intéztek a Gázai övezetben a Palesztin Iszlám Dzsihád célpontjai ellen, többek közt Khan Younisban, ahol fegyverraktárakat és kiképzőközpontokat támadtak.

Az izraeli hadsereg szóvivője azt is elmondta, hogy a Gázából egy órán belül indított tizennégy rakétából tizenkettőt a Vaskupola védelmi rendszer hatástalanított, a másik két rakéta Szderot városában egy játszótér mellé, illetve egy ház kertjébe csapódott.

A rakétákért a Palesztin Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget, közleményük szerint megtorlásként a Damaszkuszban Izrael által likvidált két, a szervezethez tartozó terroristáért.

Miközben a hadsereg csak a Palesztin Iszlám Dzsihádot támadja, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Gázai övezetet irányító Hamászt is megfenyegette.

A miniszterelnök az izraeli katonai rádiónak közölte:

„Ha nem lövik le őket, mi fogunk lőni. Ez háborút jelent. Háborút indítani csak a legvégső lépés, azonban elszántak vagyunk olyasmit tenni, amire legrosszabb rémálmaikban sem gondolnak.”

A miniszterelnök rádióinterjúját egyébként szintén légvédelmi szirénák zavarták meg.

A miniszterelnök beszélt a Gázában és Szíriában végrehajtott akciókról is, elmondva, hogy „sok terroristát likvidáltunk, és továbbra is ezt fogjuk tenni.”

Netanjahu hozzátette: „a Hamásznak és a Palesztin Iszlám Dzsihádnak meg kell értenie, hogy ha nem hagyják abba a rakéták kilövését – és nem csak arra gondolok, hogy egy-két napra, hanem teljesen –, akkor széleskörű műveletet fogunk végrehajtani.”

Naftali Bennett izraeli védelmi miniszter a kialakult helyzettel kapcsolatban közölte:

„Izrael kész teljesen megváltoztatni korábbi hozzáállását a gázai helyzethez. Megértem a Dél-Izraelben élők aggodalmát, békét és biztonságot szeretnének.”

A hadsereg eközben lezárt több utat, iskolát és vasútvonalat, melyek veszélyeztetve voltak a rakéták által.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád korábban már bosszúval fenyegetett az egyik megölt terroristája miatt, akit az izraeli hadsereg likvidált, miután az robbanószerkezet elhelyezésén dolgozott a gázai határfalnál vasárnap reggel.

A megölt terrorista, a 27 éves Muhammad Ali al-Na’im a Palesztin Iszlám Dzsihád által ellenőrzött Khan Younis-i Al-Kudsz Brigádok parancsnoka volt.

A terrorista holttestét az izraeli hadsereg elszálította. Bennett védelmi miniszter elmondta, nem áll szándékában kiszolgáltatni a holttestet addig, míg a másik oldalon rekedt izraeli katonák holttestjeit nem szolgáltatják ki Izraelnek.

„Az a célom, hogy Hadar Goldin és Oron Shaul holtteste hazakerüljön. Ezt sajnos csak úgy lehetséges, ha a Hamásznak is oda ütünk, ahol a legjobban fáj.”

Ismét rakétázták Izrael déli részét

Vörös riasztás volt Askelónban és további, a Gázai övezet közelében fekvő városokban.