Két héttel a választások után tárgyalják az izraeli miniszterelnök korrupciós ügyét

A Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök elleni három korrupciós ügy tárgyalása két héttel az izraeli választások után, március 17-én délután 3 órakor veszi kezdetét.

A háromfős bírói testület tagjait múlt szerdán jelölték ki. A Jeruzsálemi Kerületi Bíróság bírói: Rivka Friedman-Feldman (vallásos), Mose Bar-Am (szekuláris) és Oded Saham (szekuláris). Kettő közülük már részesített kemény büntetésben korrupt politikusokat – írja az Új kelet online.

Friedman-Feldman tagja volt annak a bírói testületnek, mely az úgy nevezett Talansky-ügy újratárgyalásán bűnösnek találta Ehud Olmert ex-miniszterelnököt kenőpénz elfogadásáért.

„Vádat emelek három ügyben a miniszterelnök ellen korrupcióért”

Netanjahu „összeesküvésnek” látja a vádemelést, szerinte a rendőrség és az ügyészség összejátszik politikai ellenfeleivel. Nagy Gabriella írása.

Avichai Mandelblit főügyész november 21-én közölte, hogy vádat emel Netanjahu ellen három korrupciós ügyben: a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt – emlékeztet a lap.

Ez volt az első alkalom Izrael történelmében, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök ellen vádat emeltek.

Netanjahu tagadta, hogy bűncselekményt követett el, és kijelentette, hogy az egész egy „puccskísérlet” a megbuktatására, és vizsgálat indítására szólított az ügyeivel foglalkozó nyomozók és ügyészek ellen.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Alig vonta vissza mentelmi jogi kérelmét, vádat emeltek Netanjahu ellen

Először került vád alá hivatalban lévő miniszterelnök Izraelben. Három ügyben csalással, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolják.