„Jó dolog meghalni a hazáért” – 100 éve esett el Joszef Trumpledor

Izrael egyik legnagyobb nemzeti hősére emlékezünk.

Joszef Trumpeldor 1880-ban született Oroszországban. Fogorvosnak készült, de a japán-orosz háború kitörésekor jelentkezett az orosz seregbe. Egy csatában levitte a kezét egy robbanás, ő azonban váltig ragaszkodott hozzá, hogy fél kézzel is tovább harcoljon. Japán hadifogságba került, majd szabadulása négy kitüntetést kapott a hihetetlen bátorságáért. Ő lett az első zsidó katona, akit tiszti rangra terjesztettek az orosz hadseregben.

Trumpeldor 1911-ben lelkes cionisták társaságában Palesztinába emigrált, majd Ze’év Zsabotyinszkijjel karöltve megalapították a Zsidó Légiót, 2000 éve az első teljesen zsidó katonai alakulatot, ami a későbbi Izraeli Védelmi Erők szellemi kezdeteit is lefektette.

1918-ban, a háború után visszatért Oroszországba, megszervezte a helyi zsidók védelmét, és megalakította a He’Haluc ifjúsági szervezetet, ami a Palesztinába alijázó bevándorlókat készítette fel a nagy útra. Ezután Trumpeldor maga is visszatért Izrael ősi földjére, földművelésnek és zsidó települések építésének szentelte életét.

Egy nap fülébe jutott a hír, hogy Tel Haj zsidó települést támadás érte, és nincs elég ember a helység védelmére. Ő és néhány társa azonnal felkerekedett, hogy segítséget nyújtson. Az 1920. március 1-i összecsapásokban Joszef Trumpeldor elesett, és ekkor hagyták el száját híres ikonikussá vált szavai.

„Nem számít. Jó dolog a hazáért meghalni.”

Később, 1923-ban Joseph Trumpeldor vált a mai Likud izraeli párt szellemi elődjének vehető Betár cionista mozgalom elsődleges példaképévé. Maga a nevük is (בֵּיתָ״ר) a „Brit Trumpeldor” (בְּרִית תְּרוּמְפֶּלְדוֹר, vagyis Trumpeldor-szövetség) rövidítése.

Kirját Smona (Nyolcak városa) róla és hét társáról — a zsidó bátorság és önvédelem szimbólumairól — kapta a nevét, akiket a zsidó hazáért folytatott küzdelem során vesztették életüket.

Emlékükből fakadjon áldás!

Tényleg „zsidó fasizmus” a jobboldali cionizmus? — Interjú Colin Shindler Zsabotyinszkij-kutatóval

Zsidó fasiszta vagy félreértett klasszikus liberális? A kérdésről Zsabotyinszkij londoni kutatóját kérdeztük.