Az amerikai zsidók többsége bármely demokratára szavazna, hogy leváltsa Trumpot

A megkérdezett amerikai zsidók 45 százaléka nem szimpatizál Bernie Sandersszel, de 65 százalékuk azért leszavazna rá.

A napokban készült felmérés szerint ez még akkor is így van, ha az amerikai zsidók nagyjából feléről nem mondható el, hogy túlzottan rajonganának azért a jelöltért, akiről jelenleg úgy tűnik, az első számú kihívója lehet Donald Trumpnak.

A megkérdezett amerikai zsidók 45 százaléka nem szimpatizál Bernie Sandersszel, de mivel 61 százalékuk Trump ellen szavazna, ezért kijelenthető: jelenleg szinte bárkit jobbnak látnak a demokrata párt oldalán, mint az újabb négy évre készülő elnököt. Egész pontosan 65 százalékuk szavazna Sandersre. 

Ez kétharmadnyi támogatottságot jelent — állapítja meg a JTA írása, amely az alig ezer megkérdezett szavazó online platformon beérkezett válaszaiból szűrte le a maga igazságát.

A felmérést végző intézet arra is kíváncsi volt, vajon a válaszadók szerint a tavalyi évben ugrásszerűen megnőtt erőszakos antiszemita jellegű bűncselekmények — kifejezetten a zsinagógák elleni támadások — miatt  „legalább részben felelősség terheli-e az elnököt”? A többség szerint igen.

Amíg 2018-ban 38 százalék, addig tavaly már 45 százalék vélte úgy, hogy Trump szélsőjobboldali radikálisokat bátorított fel hozzáállásával. Érdekes, hogy az Amerikában szavazó zsidóknak csak a 32 százaléka vélte úgy, hogy a választásánál az Izraellel kapcsolatos témák fontosak lennének számukra.

Összességében a válaszadók 66 százaléka demokratának, 26 százaléka pedig republikánusnak vallotta magát. 91 százalékuk nevezhető Izrael-barátnak, és többségük méltatta Trump Izraellel szemben tanúsított kedvező hozzáállását.

Fotó: The Times Of Israel

Nemrég a Neokohn is beszámolt egy érdekes gondolatmenetről, amelyet Yossie Hollander, az Izraeli Gazdasági Tervekért felelős Intézet vezetője fogalmazott meg. Szerinte az amerikai zsidók körében sokkal nagyobb Trump támogatottsága, mint azt sokan gondolnák.

Ezt elsősorban egy figyelemre méltó állításra alapozza:

Az amerikai szavazókat regisztráló rendszerben nem tartják számon az állampolgárok vallását. A közvélemény-kutatásokat olyan cégek végzik, amelyek a zsidó lakosságra fókuszálnak. A probléma azonban az, hogy ezek a szervezetek a zsidóságnak csak egy – és nem reprezentatív – részét kérdezik meg, így az eredmények torzulhatnak.

Hollander szerint így több százezer amerikai zsidót el sem érnek a közvéleménykutatók. Vagyis sem az ortodoxokat, sem a volt Szovjetunióból származókat, sem pedig az izraeli-amerikaiakat.

Hollander szerint ezzel is magyarázható, hogy amíg 2016-ban az előrejelzések többsége azt szajkózta, hogy a demokrata Hillary Clintonra a tengeren túli zsidók 70 százaléka fog majd szavazni, ezzel szemben ez az arány sokkal kisebb lett.

Mégis Trump-szavazó az amerikai zsidóság többsége?

Yossie Hollander, az Izraeli Gazdasági Tervekért felelős Intézet vezetője a The Algemeiner oldalán megjelent véleménycikkében gyűjtötte össze az emellett szóló érveket.