Mégis Trump-szavazó az amerikai zsidóság többsége?

Yossie Hollander, az Izraeli Gazdasági Tervekért felelős Intézet vezetője a The Algemeiner oldalán megjelent véleménycikkében gyűjtötte össze az emellett szóló érveket.

A 2016-os amerikai elnökválasztás során a legtöbb felmérés azt mutatta, hogy az amerikai zsidóság 70 százaléka a demokrata elnökjelöltre, Hillary Clintonra voksolt. Véleményem szerint azonban az amerikai zsidók körében sokkal nagyobb Trump támogatottsága, mint sokan gondolnák. Helyettem beszéljenek az alábbiak – kezdi írását Yossie Hollander a The Algemeiner oldalán, aki szerint az első tisztázandó kérdés, hogy egyáltalán kit tekintünk zsidónak?

Az amerikai szavazókat regisztráló rendszerben ugyanis nem tartják számon az állampolgárok vallását. A közvélemény-kutatásokat olyan cégek végzik, amelyek a zsidó lakosságra fókuszálnak. A probléma azonban az, hogy ezek a szervezetek a zsidóságnak csak egy – és nem reprezentatív – részét kérdezik meg, így az eredmények torzulhatnak.

Az egyik legnagyobb csoport például egyáltalán nem kerül számításba, ez pedig az izraeli-amerikaiak közössége. Azokról az izraeliekről van szó, akik az Egyesült Államokba emigráltak, és állampolgárokként szavazati joggal bírnak. A pontos számukat nem tudjuk ugyan, többen 600 ezer és egymillió közé teszik. Az ő köreikben Trump támogatottsága különösen magas. Hivatalos adat erről, de a szerző szerint a 80 százalék egy visszafogott becslésnek mondható. A közvélemény-kutatók nem igazán tudják, hogyan keressék fel ezeket a szavazókat, és kis arányban szólítják meg őket.

A következő csoport az ultra-ortodoxoké, akik közel 500 ezren élnek az USA-ban. A legtöbben Trumpra szavaznak, és magas arányban képviseltetik magukat a választásokon. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy közöttük nagyon magas a gyermekek aránya, így más közösségektől eltér a szavazók aránya. Őket egyáltalán nem keresik fel a közvélemény-kutatók, mert túl költségesnek tartják ennek a lehetőségét.

A harmadik kategóriába az egykori Szovjetunióból érkezők és gyermekeik tartoznak. Számuk 350 ezerre tehető, és többségük szintén Trump támogatója. Különböző okokból kifolyólag őket szintén kevésbé kérdezik a választások előtt.

Természetesen ezek a csoportok sem teljesen homogének – például egy izraeli gyermeke, aki egy harmadik generációs amerikai zsidóval házasodik össze, sokkal bonyolultabban besorolható.

Az elmúlt 30 évben jelentős migráció zajlott északról a déli övezetbe is – beleértve Kaliforniát, San Diegót, Arizónát, Texast, Atlantát és Floridát is. A vándorlásban résztvevők között pedig egyre nőtt a zsidók száma is. A legtöbb közvélemény-kutató pedig még mindig a régi eloszlási ábrákat használja. Nem tudjuk, hogy a legtöbb „migráns” szavazó kit támogat, de többségük a konzervatív régiókban él.

Látható az is, hogy a felmérések többsége a zsidó közösség felénél kevesebbeket kérdez meg, és többségében azokban a tradicionális zsidó központokban, ahol demokrata szavazók élnek. Ha figyelembe vesszük ezt a négy közösséget, ahol Trump támogatottsága kiemelkedően magas, előfordulhat, hogy a zsidók szavazók többsége Trumpra szavaz.

Trump az IAC rendezvényén. Fotó: Youtube

Nem mellesleg több szavazó nem is meri beismerni, hogy a Republikánusok politikusát támogatja (különösen demokrata barátai előtt). Így összesítésként a valóság egész más képet mutat arról, amit a főáramú média Hillaryról állít.

„Nem tudom megjósolni, mi fog 2020-ban történni, de ezek a trendek valószínűleg folytatódni fognak és erősödnek majd, különösen akkor, ha a Demokrata Párt Izrael-ellenes jelöltet indít”

– összegzi véleményét Yossie Hollander, az Izraeli Gazdasági Tervekért felelős Intézet vezetője.