A Moszad volt vezetője szerint a gázai helyzet rosszabb, mint régen

„Fel kell készülnünk a gázai vagy az egész palesztin konfliktus lezárására” – nyilatkozta Tamir Pardo, az izraeli külföldi hírszerzés korábbi vezetője a Gázai-övezetből kilőtt rakéták miatt kialakult helyzettel kapcsolatban – írja a The Jerusalem Post.

A volt titkosszolgálati vezető Ámosz Gileád és a Yediot Ahronot című izraeli napilap elismert újságírójának, Simon Shiffernek közös könyvének e heti bemutatóján nyilatkozott. Mint elmondta, „nem sikerült végleges megoldást találnunk sem Gázára, sem az egész palesztin ügyre.”

Pardo meglátása szerint a helyzet egyre rosszabbá vált, Izrael pedig nem képes pontosan meghatározni céljait, ami miatt úgy viselkedik, mintha az idő neki dolgozna.

A volt titkosszolgálati vezető szerint Izrael mindössze arra képes, hogy válaszoljon a támadásokra, ami tulajdonképpen nem más, mint egyfajta „tűzoltás”, hiszen katonáit harcba küldi ugyan, de szigorúan limitálja számukra a használható eszközöket és a tűzerőt, ami eddig nem vezetett semmilyen valódi megoldáshoz.

Pardo ezért többek közt az izraeli közvéleményt okolja, amiért egy éve nem képes eldönteni, milyen kormányt is akar az ország élén látni.

Tamir Pardo, a Moszad egykori vezetője

A volt Moszad-főnök arra a kérdésre, hogy a mostani átmeneti kormány hozhat-e ilyen nagy fajsúlyú döntéseket elmondta:

„Rabin és Saron idejében, és korábban másoknál is, a kormányok még választás idején is mertek nagy horderejű lépéseket tenni. Olyan lépéseket, melyek, amennyiben rosszul sülnek, el, akár a politikai karrierjük végét is jelenthették volna.” Pardo ezt Benjamin Netanjahu jelenlegi miniszterelnöknél nem érzékeli.

A gázai helyzet bonyolultságát jelzi ugyanakkor, hogy a minap épp a Moszad jelenlegi főnöke, Joszi Kohen járt Katarban, valószínűleg azért, hogy a Hamász anyagi támogatásának fenntartására kérje a helyi titkosszolgálat vezetőjét. Gázát – Irán mellett – főként Katar tartja víz felett 2018 óta, éspedig Izrael által hallgatólagosan jóváhagyott rendszeres kifizetések formájában, az „alapellátás hiányosságainak orvoslására.”

A pénzbeli segítségnyújtás dacára a gázaiak nem viszonozzák békével a katari, illetve izraeli gesztust. Ha valamivel alacsonyabb fokozaton is, de továbbra is rendszeresek a rakétatámadások a Hamász uralta térségből, márpedig a Palesztin Iszlám Dzsihád akciói elképzelhetetlenek a Hamász jóváhagyása nélkül.

Titkos Moszad-látogatás Katarban: Izrael „védelmi pénzt” fizet a Hamásznak?

Az izraeli titkosszolgálat főnöke állítólag a terrorszervezet támogatásának fenntartására kérte a helyi titkosszolgálat vezetőjét.

Bár megtorlásul az izraeli hadsereg csak a Palesztin Iszlám Dzsihádot támadja, Benjamin Netanjahu a Hamászt is megfenyegette. „Ha nem lövik le őket, mi fogunk lőni. Ez háborút jelent. Háborút indítani csak a legvégső lépés, azonban elszántak vagyunk olyasmit tenni, amire legrosszabb rémálmaikban sem gondolnak” – közölte a miniszterelnök a katonai rádióval.

Míg hétfőn mintegy 90 rakéta vagy aknavető gránát landolt a zsidó állam területén Gázából (a Vaskupola a lakott területre tartó lövedékek 90 százalékát elfogta), addig később úgy tűnt, a terroristák elfogadják Egyiptom tűzszüneti javaslatát – írta az Új kelet online. A tűzszünet dacára aztán a terroristák tovább folytatták a rakétatámadásokat, Izrael pedig válaszul ismét az állásaikat lőtte.

A palesztinok egyébként bejelentették, hogy csütörtökön Egyiptomba utazik a Gázai övezetet uraló Hamász, az Iszlám Dzsihád, és a Ciszjordániában kormányzó Fatah párt küldöttsége, hogy ott az Izraellel megkötendő egyezményről tárgyaljanak – írja az MTI izraeli tudósítója.

Az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint Izrael fegyverszüneti szándékát jelezte a palesztinok felé, mert véget szeretnének vetni a néhány nappal a március 2-ra kiírt parlamenti választások előtt kiújult háborús helyzetnek, és a bizonytalanságnak.

Netanjahu háborúval fenyeget, ha Gázából továbbra is rakétákat lőnek

Az izraeli légierő fegyverraktárakat és kiképzőközpontokat bombázott a Gázai övezetben, válaszul a palesztin rakétákra.