Titkos Moszad-látogatás Katarban: Izrael „védelmi pénzt” fizet a Hamásznak?

Az izraeli titkosszolgálat főnöke, Joszi Kohen alig 24 órás látogatása során a hírek szerint a gázai terrorszervezet anyagi támogatásának fenntartására kérte a helyi titkosszolgálat vezetőjét.

A február első hetében lezajló titkos dohai látogatásról elsőként az Al Arabija televízió számolt be. A szaúdi csatorna szerint Egyiptomnak és Katarnak elege van a Hamászból, és azt tervezik, megszakítanak vele minden kapcsolatot. A csatorna kiemelte a közelmúltbeli katari-izraeli titkos tárgyalások jelentőségét, melyek feltehetően Gáza támogatásának fenntartásáról szóltak.

A Hamász gázai terrorszervezetet, ami rendszeresen rakétákkal támadja Izrael déli, civilek által lakott területeit, Irán mellett főként Katar tartja víz felett 2018 óta, éspedig Izrael által hallgatólagosan jóváhagyott rendszeres kifizetések formájában, az „alapellátás hiányosságainak orvoslására.”

A terrorszervezet éppen a hétvégén dicsekedett el a ténnyel, hogy találkoztak egy katari küldöttel, Mohammed al-Emadival, aki 15 millió dollárt folyósított Gáza részére.

Katar szerint a Gázának rendszeresen eljuttatott pénzügyi „segélye” segít a konfliktusmegelőzésben.

A Perzsa-öböl menti ország még tavaly májusban jelentette be, hogy 480 millió dollárt tervez elkülöníteni arra, hogy „az alapellátás (áramkimaradás, üzemenyag, élelmiszerhiány) hiány miatt segéllyel segítse a testvéri palesztin népet”. Később a Palesztin Hatóság kijelentette: Doha — nagy mértékben kölcsönként — 300 millió dollárt fog küldeni Ramallahba, és 180 millió dollárt egyenesen Gázába.

Katari pénzt osztanak ma a Gázai övezetben

Több millió dollárt osztogatnak ma szét palesztinok között Gázában, ahol a „testvéri szolidaritás” jegyében, Izrael beleegyezésével katari pénzjuttatásban részesülhet mintegy 100 ezer palesztin család.

A The Jerusalem Post szerint nem csak ebben az ügyben kommunikál a két ország titkosszolgálata, amelyeket már régi kapcsolat fűz egymáshoz.

Avigdor Liberman, a Jiszráel Bejtenu párt vezetője szombat este megerősíteni látszott az Al Arabija értesüléseit, miszerint a Moszád izraeli titkosszolgálat vezetője, és Herzi Halevi, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Déli Parancsnokságának tábornoka Benjamin Netanjahu miniszterelnök megbízásából látogatott el Katarba, hogy „könyörögjenek” a helyi titkosszolgálat vezetőjének, Mohamed bin Ahmed Al-Misznadnak: ne szüntesse be a Hamász pénzügyi támogatását.

Liberman, aki már kétszer meghiúsította Netanjahu koalícióalakítási kísérletét, szombaton, egy héttel a március 3-i izraeli választások előtt illette heves kritikával az ügyvezető miniszterelnököt:

„Mind Egyiptomnak, mind Katarnak elege van a Hamászból, és azt tervezik, megszakítanak minden kapcsolatot velük. Netanjahu meg hirtelen úgy kel a Hamász védelmére, mintha az egy környezetvédő egylet lenne csak. Ez a terror előtti meghunyászkodás politikája”

— jelentette ki, hozzátéve, hogy Izrael „védelmi pénzt” fizet a Hamásznak, hogy tartsa fenn a békét.

Az elhangzottakról pontos információk persze nem szivárogtak ki, de névtelen izraeli tisztviselők a médiának tett nyilatkozataikban „nagy jelentőségű, kiemelt fontosságú találkozóként” írták le az eseményt.

Netanjahu egy kampánybeszédében kijelentette, nem tudja mi a motiváció Liberman kijelentései mögött, hiszen ez nem fog segíteni neki politikailag, így bizonyára más oka lehet arra, hogy a jelenlegi vezetés bukását kívánja előmozdítani.

A Hamász érdeke a gázai konfliktus fenntartása

A terrorszervezet a Gázával szembeni embargó enyhítését, valamint legitimációt és fő riválisa, a PFSZ feletti növekvő befolyást reméli az erőszak prolongálásától.