Katari pénzt osztanak ma a Gázai övezetben

Több millió dollárt osztogatnak ma szét palesztinok között Gázában, ahol a „testvéri szolidaritás” jegyében, Izrael beleegyezésével katari pénzjuttatásban részesülhet mintegy 100 ezer palesztin család.

Katar megbízottja tegnap érkezett a térségbe, ahol ma osztja ki a fejenként 100 dolláros összeget amelyet elsősorban alapellátás hiányosságainak orvoslására szavazott meg az arab állam

írja a The Times of Israel.

A lap emlékeztet: a Perzsa-öböl menti ország még májusban jelentette be, hogy 480 millió dollárt tervez elkülöníteni arra, hogy „az alapellátás (áramkimaradás, üzemenyag, élelmiszerhiány) hiány miatt segéllyel segítse a testvéri palesztin népet”. Később a Palesztin Hatóság kijelentette: Doha — nagy mértékben kölcsönként — 300 millió dollárt fog küldeni Ramallahba, és 180 millió dollárt egyenesen Gázába.

A tény, hogy Izrael minden különösebb ellenvetés nélkül hozzájárul a katari pénzosztáshoz némiképp meglepetésként hat, hiszen Gázában továbbra is az a Hamasz terrorszervezet van hatalmon, melynek a zsidó állam felesküdött ellensége.

Az elmúlt hónapokban — különösen az egyiptomiak által közvetített nem hivatalos izraeli-palesztin tűzszünet után — Izrael mintha elnézőbb lenne a gázai palesztinokkal szemben. Annak ellenére, hogy gyakran hallani a Hamasz rakétatámadásairól, és újraéledni látszó határmenti erőszakos tüntetésekről is, a zsidó állam ismét engedélyezi nemzetközi szervezetek segélycsomagjainak bejutását az övezetbe. Sőt, a lap szerint

Izrael az utóbbi időben több száz kereskedelmi engedélyt is kibocsátott azoknak az arab-palesztinoknak, akik ezzel munkájuk miatt Izrael és Ciszjordánia között ingázhatnak legálisan.

Palesztin hatósági információ szerint mintegy 5000 ilyen engedélyt állítottak ki már, és ezek birtokosai gyári, építőipari és mezőgazdasági munkavállalóként tudnak érvényesülni.