A Hamász érdeke a gázai konfliktus fenntartása

A terrorszervezet a Gázával szembeni embargó enyhítését, valamint legitimációt és fő riválisa, a PFSZ feletti növekvő befolyást reméli az erőszak prolongálásától.

Az iszlamista terrorszervezet a végletekig kihasználja Izrael hadműveleti korlátait a Gázai övezetben, miközben az erőszak eszközével arra törekszik, hogy nemzetközi elismerést vívjon ki magának a „béketeremtés” nyugati világban rendkívül jól csengő címszava alatt — állítja Jonathan D. Halevi, az Izraeli Védelmi Erők nyugalmazott alezredese a Jerusalem Center for Public Affairs oldalán megjelent elemzésében.

Mindeközben katari pénzből az Izraelre irányuló terror intenzitásának növelésén, katonai csapatai erősítésén és a PFSZ, valamint a palesztin intézmények feletti ellenőrzés megszerzésén dolgozik.

De mik is pontosan a Hamász motivációi, mit akart nyerni a folyamatosan visszatérő terrorhullámokból?

Amennyiben Izraelt rá tudják kényszeríteni a gázai embargó enyhítésére, javulna a gazdasági helyzetük, és lehetővé válna, hogy katonai célokra is felhasználható áruk jussanak a területre, mellyel megerősödhet a Hamász és az ahhoz hasonló terrorszervezetek katonai kapacitása.

Egy másik fontos cél, a Hamász, mint legitim és felelős helyi kormányerő nemzetközi elismerésének kivívása. Az Izrael ellen indított ismételt terrorhullámok nemzetközi dialógust generálnak, melyben a nyugati országok és az ENSZ képviselői is részt vesznek. Azzal, hogy tárgyalóasztalhoz ülnek a szervezet képviselőivel, közvetett módon elismerik a Hamász kormányt a Gázai övezetben.

A terrorszervezet addig feszíti a húrt, amíg csak lehet, hogy befolyásolja a nemzetközi közvéleményt, kihasználva a közelgő Eurovízió miatti figyelmet, de ügyel arra, hogy ne lépjen át egy bizonyos határt, illetve felelős diplomáciai entitás maradjon az európai országok szemében, amely nyitott a párbeszédre.

Fotó: Wikimedia Commons

Az iszlamista terrorszervezet emellett egyre intenzívebb terrorfenyegetést igyekszik generálni az izraeli közösségek erőteljes rakétázásával, egyre nagyobb hatótávolságú rakéták kilövésével, páncéltörő lövedékek a gázai határon levő izraeli katonai és civil célpontok elleni bevetésével, és közel 200 kilós, tehát kifejezetten nagy robbanótöltetekkel ellátott rakéták indításával.

A Hamász terroristái tisztában vannak vele, hogy könnyen kihasználhatják az izraeli hadsereg önkorlátozó intézkedéseit. A terrorszervezet szerint Izraelnek nem áll érdekében a Gázai övezet visszafoglalása, sőt, inkább a megosztottság fenntartásában érdekelt a Fatah vezette Júdea és Szamária feletti ellenőrzést gyakorló palesztin kormányzat és a Hamász vezette Gáza között. Mindezen okoknál fogva nem érzik fenyegetettnek jelenlegi pozíciójukat. Inkább megragadják a lehetőséget, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre, és megakadályozzanak minden jövőbeli próbálkozást az amerikai „Évszázad egyezményének” nevezett béketerv életbe léptetésére.

Végül, de nem utolsó sorban a PFSZ feletti irányítás. Az erőszakhullámok mindig kihívást jelentenek a Palesztin Hatóság számára is. Az ellenségeskedés nyomást gyakorol a Fatah vezetésre, fogadják el a Hamász feltételeit, hogy az átvehesse a PFSZ és annak intézményrendszere feletti ellenőrzést.