Veszélyben lehet Hebron izraeli státusza

A hebroni lakosok aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a város, a Pátriárkák sírja és a határon fekvő zsidó település sem szerepel az amerikai béketerv térképén. 

Azt követelik Benjamin Netanjahutól, harcolja ki hogy Hebron és a közeli zsidó település is Izrael része maradhasson – írja az Arutz 7. 

A miniszterelnök vasárnap ellátogat Kiryat Arbaba, hogy felavasson egy új zsidó lakóövezetet a Hebron határán található településen.

Hebron és környékének zsidó vezetői megkeresték a Netanjahuhoz közel álló tisztviselőket, akiken keresztül arra kérték a miniszterelnököt, hogy vasárnapi beszédében követelje, hogy az ősi zsidó kötelékekkel rendelkező város is Izrael része maradjon.

A hírek szerint ezt Netanjahu megtagadta annak ellenére, hogy korábban többször kijelentette, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy Hebronra is kiterjedjen az izraeli szuverenitás. A miniszterelnök hivatala egy közleményben reagált az Arutz7 megkeresésére, amiben azt írták, hogy „Netanjahu fenntartja ígéretét, hogy egyetlen zsidónak sem fog kelleni elköltözni az otthonából.”

Új zsidó lakónegyed épül Hebronban

A most épülő lakónegyed az ősatyák temetkezési helyét, Makpéla Barlangját köti össze az Avráhám Ávinu negyeddel, ezzel megduplázódhat a város zsidó lakosainak száma — számol be a Jerusalem Post.