Új zsidó lakónegyed épül Hebronban

A most épülő lakónegyed az ősatyák temetkezési helyét, Makpéla Barlangját köti össze az Avráhám Ávinu negyeddel, ezzel megduplázódhat a város zsidó lakosainak száma — számol be a Jerusalem Post.

Az új épületek felhúzásához egy piacot is meg kell szüntetni. Helyükbe új üzletek épülnek, ahol palesztinok is működtethetnek majd üzleteket.

A döntés előtt Naftali Bennett izraeli védelmi miniszter egyeztetéseket folytatott a kormány Területi Fejlesztési Hivatalával, a Nemzeti Szolgálati Hivatallal illetve a Shin Bet biztonsági erőivel is.

A most lebontásra kerülő piacot az 1929-es hebroni tüntetésekig zsidók birtokolták, ezt követően a terület Jordánia fennhatósága alá került, majd 1967-után Izraelhez, a 90-es években a hebroni önkormányzat nagybani piacot létesített a területen.

Azóta a földterület elhagyatott, Naftali Bennett döntése értelmében így most ismét zsidó kézbe kerül. A hebroni zsidó közösség üdvözölte a döntést, és kijelentette, hogy ezzel “visszatér a zsidó élet annak korábbi területére.”

Az új hebroni település helyszíne korábban nagybani piac volt

A közösség közlése szerint “azzal, hogy a terület gyilkosságok áldozatainak leszármazottaihoz kerül, a kormány 90 év után végre történelmi igazságot szolgáltat.”

A megjegyzés az 1929-es hebroni mészárlásokra utal, amikor is 67 zsidót gyilkoltak le a városban, tulajdonaikat pedig elkobozták.

A közösségi szintén háláját fejezte ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök, a korábbi igazságügy miniszter, Ayelet Saked és szintén korábbi védelmi miniszter, Avigdor Liberman irányába is, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a történelmi döntés.

Ugyanakkor Bennett mostani határozatát élesen bírálta Tamar Zandberg, a Meretz Párt képviselője, aki szerint “Hebron az apartheid fővárosa.” Zandberg közleményében Benettet “messianisztikus” figurának aposztrofálja, aki a “Kahánisták új vezetője”, a most megépülő települést pedig a “Kahanisták győzelmeként” értékeli.