Twitter-kritika: nem mond le Trump igazságügyminisztere

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán közleményben cáfolta a William Barr miniszter esetleges lemondásáról szóló sajtóhíreket.

A tárca közleményét követően Hogan Gidley, a Fehér Ház helyettes szóvivője is cáfolta, hogy William Barr fontolgatta volna a lemondását.

Kedden éjjel a The Washington Post internetes oldalán jelentek meg az első sajtóértesülések arról, hogy a miniszter állítólag a lemondásáról beszélt Donald Trump elnök néhány munkatársának. A lapok meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölték az erre vonatkozó információikat.

Felelevenítették egyúttal azt is, hogy Barr a múlt héten az ABC televíziónak adott interjújában – miközben megerősítette, hogy Donald Trump soha, semmilyen körülmények között nem avatkozott be a tárca munkájába – azt javasolta az elnöknek, hogy hagyjon fel az állandó Twitter-bejegyzésekkel, mert ezzel „megnehezíti” a tárca munkáját is.

Firestorm grows around William Barr

The attorney general is facing a heavy load of criticism as more than 2,000 former justice department persecutors and officials are now publicly calling for …

A sajtó feltételezése szerint az elnök és a miniszter közötti állítólagos feszültség növekedhetett kedden is, amikor Trump egy sor Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy pert indíthat a 2016-os elnökválasztási kampánya elleni megfigyelések ügyében, valamint hogy egykori tanácsadója, Robert Stone „megérdemli” ügyében a perújrafelvételt.

Az elnök védelmébe vette egyik korábbi nemzetbiztonsági tanácsadóját, Michael Flynnt, aki ellen szintén per folyik, majd később „az ország legfőbb bűnüldözőjének” mondta magát.

Az elnök újságíróknak azt mondta: nem avatkozik be sem Stone, sem Flynn büntetőperébe, bár lenne hozzá hatalma, ha akarná. Megerősítette, hogy a továbbiakban is szót emel az érdekükben. „Nézzék csak meg, mi történik ezekkel az emberekkel, valakinek ki kell állnia mellettük!”.

Trump azonban, miközben feddhetetlennek nevezte és dicsérte William Barrt, valamint biztosította őt a teljes bizalmáról is, közölte, hogy nem mond le a közösségi média intenzív használatáról.

Donald Trump amerikai elnök kérésére ugyanakkor szerdán lemondott John Rood, az amerikai védelmi minisztérium politikai tervezéssel foglalkozó vezetője.

A lemondását az érintett levélben közölte Donald Trump elnökkel, aki ezt a Twitteren meg is erősítette, egyben megköszönve Rood eddigi munkáját. A távozó tisztségviselőnek nézetkülönbségei voltak a Fehér Házzal az ukrajnai korrupció kérdésében és az Afganisztánnal folytatandó politikát illetően is.

Trump: „Megtartjuk a Fehér Házat”

Az amerikai elnök szerint 2005 óta „soha nem látott mértékben” megnövekedett a republikánusok támogatottsága.