Netanjahu nem adja a palesztinoknak az „arab háromszöget”

Nyugtalanságot váltottak ki az „évszázad alkujának” területcserékre vonatkozó ötletei.

Ki van zárva bármiféle lakosságcsere, ezt a lehetőséget elvből ellenzem. 

— fogalmazott Benjamin Netanjahu egy minapi televíziós interjúban. A The Jerusalem Post által szemlézett műsorban a kormányfő egy arab nyelvű izraeli program vendége volt.

Az elmúlt napokban vitákat gerjesztettek a Trump-tervnek a határvonalakkal kapcsolatos elképzelései, melyek a jövendő palesztin államhoz csapnák azt az „arab háromszög”-ként emlegetett, 1949 óta izraeli fennhatóságú területet, melyen több százezer izraeli állampolgárságú arab él.

A tegnapi interjúban Netanjahu azt mondta, hogy

A tervben vannak homályos pontok, amelyeknek nincs különösebb jelentőségük.

Benni Ganz is élesen ellenzi, hogy a közel negyedmillió ember otthonaként szolgáló „háromszög” jövője megváltozzon egy esetleges palesztin állam létrejöttekor.

Felháborodtak izraeli arabok, hogy Trump tervében több városuk Palesztinához kerülne

„Izraeli állampolgárok vagyunk. Nem ellenségek” – így egy arab-izraeli nyilatkozó.

A Trump-béketerv szerint noha több mint hetven éve Izrael részei, ez a jövendő megállapodással megváltozhat, és a térképek újrarajzolásával területcsere részeként átkerülhetnek egy új Palesztin Állam fennhatósága alá, a Júdea-Szamáriában létrehozott zsidó települések Izraelhez csatolása fejében.

Netanjahu nem zárta ki annak az esélyét, hogy önálló arab állam születhessen. Mint mondta, hajlandó mindaddig tárgyalásokra ez ügyben, ameddig Izrael biztonságát garantálhatónak érzi.

Netanjahu megerősítette, hogy politikájának fontos eleme az izraeli arabok támogatása, például folytatják az arab szektor kormányzati támogatását, melynek során 2016-21 között 15 milliárd sékelt (1400 milliárd forint) fordítanak fejlesztésekre.

„Amíg én vagyok a miniszterelnök, addig az együttműködésünk határa csak a csillagos ég.”

A miniszterelnök felvetette azt is, hogy tervben van az is, hogy Izrael és korábbi ellensége, Szaúd Arábia között közvetlen repülőjáratokat indítsanak, ezzel támogatva a vallásos izraeli arabokat abban, hogy egyszerűbben juthassanak el a számukra fontos zarándokhelyekre.