Felháborodtak izraeli arabok, hogy Trump tervében több városuk Palesztinához kerülne

A „háromszögnek nevezett” arab-izraeli városok vezetői és lakói felháborodással fogadták az amerikai béketerv azon részét, hogy lakóhelyük a majdani palesztin állam részét képezné – számol be a Times of Israel.

„Izraeli állampolgárok vagyunk. Nem ellenségek” – mondta egyikük, Tayibe Sha’a Mansour Massarwa az izraeli Ynet internetes hírportálnak.

Az ún. „háromszögbe” tartozó települések, mint Kafr Qara, Ar’ara, Baqa al-Gharbiya, Umm al Fahm, Qalansawe, Kafr Qasim, Tira, Kafr Bara és Jaljulia mindegyike elutasítja, hogy városaik a határ palesztin oldalára kerüljenek át.

Az amerikai béketervben ezek a települések azért kerülnének a palesztin oldalra, mert „magukat palesztin településeknek vallják és az 1949-es fegyverszüneti tárgyalások után Jordánia fennhatósága alá estek volna.”

Qalansawe település polgármestere szerint a béketerv „politikai propaganda az arab-izraeli állampolgárok kárára.” A városvezető hozzátette: „saját földünkön élünk és ne mások döntsenek sorsunkról. Békét akarunk, de csak békét, melyért ezután is mindent megteszünk.”

Umm al-Fahm város polgármestere, Samir Mahamid is élesen bírálta az amerikai béketerv őket érintő részét, elmondása szerint a Fehér Ház nem kérdezte ki a „háromszögben” élők és a Palesztin Hatóság véleményét.

Miriam, egy Umm al-Fahmi lakos elmondta, hogy nem engedik, hogy lakóvárosaik státusza megváltozzon. „Itt maradunk akkor is, ha ez nem tetszik Netanjahunak, Gantznak vagy Trumpnak. Mindegyikük rasszista, akit csak a választások érdekelnek” – mondta.

A Sikkuy nevű, arab-zsidó egyenlőségért küzdő non-profit szervezet is hasonló mondandót hangsúlyozott közleményében „Az, hogy 300 ezer lakostól vonják meg állampolgárságát, újabb lépés az arab lakosság legitimációjának aláásásában melyet Netanjahu politikai túlélésének reményében folytat. Ezek az emberek nem csak másodrendű állampolgárok, de politikai célokra használt bábukká is váltak” – szól a közlemény.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, akit az izraeli 12-es hírcsatorna azzal a feltételezéssel szembesített, hogy a palesztinok soha nem fogják elfogadni az amerikai javaslatot, azt mondta „soha ne mondd, hogy soha.”

Óvatos nyilatkozatott adott ki a magyar kormány Trump béketerve kapcsán

Magyarország minden olyan kezdeményezést támogat, amely az izraeli-palesztin konfliktus megoldását célozza – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.