Kína kiutasította a WSJ három újságíróját, mert lebetegezték az országot

A The Wall Street Journal két amerikai és egy ausztrál újságíróját küldik haza, mert Peking szerint rasszista cikket közöltek, amelyben Ázsia beteg emberének nevezték Kínát – írja a The Washington Post. Az egyik újságíró épp a koronavírus miatt karantén alá vont területen dolgozott.

Bár a kínai külügy hivatalos indoklása szerint az a február 3-án megjelent véleménycikk az oka a kiutasításnak, amelyben Kínát Ázsia beteg embernének nevezték, a lépés azt követően történt, hogy egy nappal korábban az Egyesült Államok kormányzati szervezetnek minősített öt nagy kínai médiacéget, amelyek az USA-ban is működnek.

Amerikai tisztviselők már korábban jelezték a Kínában dolgozó amerikai tudósítóknak, akik amerikai médiacégeknek dolgoznak, hogy Washington lépése hatással lehet a  munkájukra.

A kínai külügyminisztérium fenntartja a jogot, hogy további lépéseket tegyen, egyrészt a The Wall Street Journallal szemben, másrészt az Egyesült Államok döntése miatt, közölte Geng Shuang szóvivő.

A közlemény egyértelmű jelzést jelent Kína részéről, amelynek kormánya egyre nagyobb cenzúrát vezetett be az elmúlt években – írja a lap.

Korábbi esetekben, amikor Peking kiutasított külföldi újságírót, jellemzően megvárták, amíg lejárt a tudósító engedélye, és azt nem újították meg. Ez egyet jelentett a kiutasítással, de provokáció nélkül.

Kínában felháborodás fogadta a vírusról elsőként hírt adó orvos halálát

Li Wenliang szinte ikonná vált hazájában, ahol „álhírek terjesztése” miatt próbálták meg elhallgattatni. 

A WSJ közlése szerint a három érintett munkatárs Josh Chin irodavezető-helyettes és Chao Deng újságíró, ők amerikai állampolgárok, valamint Philip Wen újságíró, aki ausztrál állampolgár. A hatóságok közölték velük, hogy öt napjuk van elhagyni Kínát.

A kiutasított újságírók közül Chao Deng a bejelentés idején éppen Vuhanban volt, Hubei tartomány lezárt városában, a koronavírus járvány központjában. Arról gyűjtött adatokat, hogy a hétköznapi emberek hogyan birkóznak meg a helyzettel, és a kommunista párt tisztviselői miként próbálják megfékezni a vírust.

Philip Wen egy társával arról írt cikket tavaly, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök unokatestvére nagy értékű szerencsejátékban vesz részt és vélhetően pénzmosásban is Ausztráliában.

Társának, a szingapúri Chun Han Wongnak, aki hat éve dolgozott a lap pekingi irodájában, augusztusban kellett elhagyni az országot, mert nem hosszabbították meg az engedélyét.

Peking bocsánatkérést követelt a cikk miatt, amelyben a „lebetegezés” mellett azt is kritizálták, ahogyan Kína kezelte a koronavírus kitörését, miután először megpróbálták elhallgatni a járványt, megbüntetve azokat az orvosokat is, akik tenni próbáltak ellene már az elején. A kínai külügy szerint a cikk rasszista és sérti a kínai embereket.

„Kína azt követeli, hogy a WSJ ismerje el tévedésének súlyosságát, hivatalosan kérjen bocsánatot, és vonja felelősségre az érintetteket”

– mondta Geng Shuang külügyi szóvivő az újságíróknak a WeChat üzenetküldő alkalmazáson keresztül tartott sajtótájékoztatón, mivel a nyilvános összejöveteleket a koronavírus miatt betiltották.

„Sajnálatos módon azonban a WSJ eddig nem tett mást, csak próbálja elhárítani a felelősséget. Nem adott ki hivatalos bocsánatkérést, és nem is tájékoztatott minket arról, hogy mit tesz az érintett személyekkel ”

– tette hozzá a szóvivő.

Az elmúlt években Kína már számos olyan esetben nem hosszabbított tudósítói engedélyt külföldi, főleg amerikai újságírók számára, akik a Kommunista Párt vezetőiről, vagy rokonaikról írtak leleplező cikkeket, rendszerint korrupciós ügyekben.

A kínai kommunista rendszer csak súlyosbít a vírushelyzeten

Míg a rendszer fenntartásához talpnyalás, átláthatatlanság és információhiány szükséges, a vírus elleni fellépéshez mindennek az ellenkezője.