Ganz az amerikai demokratákkal barátkozna – de ott ki barátkozna vele?

Netanjahu kihívója szerint a miniszterelnök elhanyagolta a kétpárti kapcsolatokat az Egyesült Államokban, de ő, ha megválasztják, visszaállítja a jó kapcsolatot a Demokrata Párttal és az amerikai zsidósággal – írja a Ynet News.

A Kék és Fehér párt vezetője egy tel-avivi kampányrendezvényén beszélt arról, hogy „rehabilitálná” Izrael kapcsolatát a Demokrata Párttal és az amerikai zsidósággal, miután szerinte Benjamin Netanjahu évekig elhanyagolta a kétpárti kapcsolatokat.

Az izraeli hadsereg volt főparancsnoka azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy azért építette le a demokrata párti kapcsolatokat, hogy cserébe különleges támogatást kapjon Trumptól és a republikánusoktól.

Az elmúlt évek izraeli választásain Netanjahu erősen hangsúlyozta a Trumppal fennálló szoros kapcsolatát, amiért kritikákat is kapott, mert közben elidegenítette az amerikai demokratákat.

A centrista párt vezetője szerint viszont „nagyon fontos, hogy hangsúlyozzuk a kétpárti kapcsolatok fontosságát Izrael és az Egyesült Államok között”.

„Minket nem érdekel, hogy az amerikai elnök republikánus vagy demokrata”

– mondta Beni Ganz. Hozzátette: Ha az Egyesült Államoknak jó elnöke van, akkor az jó elnök Izrael számára is.”

fotó: EPA/ABIR SULTAN

Ganz és párttársa, Jair Lapid mintegy ezer fős, főleg angolul beszélő tömeg előtt tartott beszédet egy tel-avivi rendezvényen. Lapid is azt mondta, Izrael fontos feladata a demokratákkal és általában az amerikai zsidósággal fenntartott kapcsolatok „rehabilitációja”.

Ganz ismét megpróbálja legyőzni Netanjahut a március 2-ai választásokon, amely a harmadik lesz egy éven belül, miután az előző kettőt követően senkinek sem sikerült kormányt alakítania. Izrael leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke is az újraválasztásra törekszik, közben korrupciós ügyekben vádat emeltek ellene, ám ő minden jogsértést tagad.

A választások előtti felmérések azt mutatják, hogy sem Ganznak, sem Netanjahunak nincs egyértelmű parlamenti többsége.

És a demokraták mit szólnak ehhez?

Érdekes lesz figyelni Ganz és a kék-fehérek közeledését a demokratákhoz, a balszárny ugyanis erősen Izrael-kritikus, sőt, a szélsőségesek (pl. Ilhan Omar, Rashida Tlaib) kifejezetten Izrael-gyűlölők.

A demokraták ikonikus figurája, a zsidó identitását hangsúlyozó elnökjelölt-aspiráns, a szocialista Bernie Sanders egyenesen elvenné Izrael katonai támogatását, ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk.

A 78 esztendős szocialista lehetne az Egyesült Államok első zsidó elnöke. Azonban kérdés, hogy ez előnyös lenne-e Izrael számára. Sanders alapvetően cionista nézeteket vall, és fiatalon még egy kibucban is dolgozott, azonban az elmúlt időben olyan emberekkel vette magát körül, mint az iszlamista Linda Sarsour vagy az antiszemita botrányokba keveredett Ilhan Omar.

Melyik demokrata elnök lenne jó Izraelnek, illetve a zsidóságnak?

Ahogy szűkül a mezőny, itt az ideje megvizsgálni, mik a főbb demokrata elnökjelölt-aspiránsok nézetei: antiszemitizmusról, Izraelről, zsidóságról.

Bernie Sanders a december 19-ei vitán rasszistának titulálta az izraeli miniszterelnököt, és olyan politikát hirdetett, „ami szem előtt tartja Izrael biztonsági érdekeit, de közben palesztinbarát is egyben.” Korábban pedig azt is felvetette, hogy Izrael katonai támogatását Gázába kellene átcsoportosítani – ebből lényegében csak az ott kormányzó Hamász terrorszervezet profitálna.

Michael Bloomberg, aki Marianne Williamson és Bernie Sanders mellett a harmadik zsidó elnökjelölt-aspiráns, Sanders-hez képest jóval közelebb áll a zsidó államhoz, és nyíltan megveti az antiszemita BDS-mozgalmat.

New York polgármestereként rendszeresen fellépett az antiszemitizmus ellen. Hatalmas vagyonával számtalan zsidó szervezetet támogatott, köztük több jeruzsálemi székhelyűt is. Ő az egyetlen demokrata jelölt, aki meleg hangon nyilatkozott Benjamin Netanjahuról, akit „jó vezetőnek és barátnak” nevezett.

A korábban republikánus Bloomberg saját bevallása szerint azért támogatta George W. Bush újraválasztását, mert jónak tartotta az elnök Izrael-politikáját, és neki „csak ez számított.”

Zsidó identitással és szocialista programmal kampányol Bernie Sanders

A demokraták radikális baloldali jelölt-aspiránsa új kampányfogásként Trumpot okolja az Amerikában felbukkanó antiszemitizmusért.