Palesztin Hatóság: békét akarunk, azonban a mi feltételeink szerint!

Abbász palesztin vezető egyik tanácsadója, Nabil Abu Rudeineh szerint az Egyesült Államok és Izrael okolható a megrekedt békefolyamat miatt. Abu Rudeineh szerint az amerikai béketerv hátráltatja a tényleges megbékélést a térségben – írja az Israel Hayom.

Nabil Abu Rudeineh izraeli újságírók kérdésére elmondta, szerinte „nincs megfelelő tárgyalópartnerük Izraelben”. Ugyanakkor a vezető kijelentette, hogy a palesztinok elkötelezettek a térség békéje iránt, és nem érdekeltek annak hátráltatásában, amennyiben kéréseik teljes mértékben teljesülnek.

Mint ismeretes, az amerikai kormány a múlt hónapban hozta nyilvánosságra az Izrael és a palesztinok közötti megbékélést célzó elképzeléscsomagját, amit az évszázad béketervének is neveznek, a vádak szerint azonban az túlságosan Izrael érdekeit tartja szem előtt.

Nabil Abu Rudeineh

„Izrael nem akar velünk békét. Ha tényleg az érdekeinket néznék, két hét alatt meg tudnánk állapodni”

– mondta a vezető, aki hozzátette „a palesztinok nem akarnak beleszólni az izraeli választásokba, de kormányváltást szeretnének látni izraeli oldalon”.

„Mindig is békét akartunk. De a mi érdekeinknek érvényesülnie kell. Az amerikaiak beleszólása eddig csak bajt hozott, ideértve az Oslói megállapodást is. Nincs szükség az amerikaiakra, a két félnek közvetlenül kell megállapodnia, zárt ajtók mögött” – mondta Abu Rudeineh, aki hozzátette:

„az izraelieknek tudniuk kell, hogy a palesztinok nem akarnak erőszakot, az nem a mi módszerünk”.

A palesztinok többsége a Hamászt választaná Abbász helyett

Izrael hiába vár mérsékelt palesztin vezetésre egy új felmérés szerint.