A palesztinok többsége a Hamászt választaná Abbász helyett

Míg Izrael Mahmud Abbász palesztin vezető utódjára vár, aki talán a jelenlegi vezetőnél kedvezőbben fogadná az amerikaiak béketervét, a palesztinok más irányban látják az új vezetést – írja a Ynetnews izraeli hírportál.

Mint lapunk is megírta, a 84. életévét ezen a héten betöltő Abbász az ENSZ előtt élesen kritizálta az amerikai békejavaslatot, melyet a „palesztin nép arculcsapásaként” jellemzett.

„Abbász nem tekinthető békepartnernek” – mondta ennek kapcsán Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete.

Miután a palesztinok egyértelműen visszautasították a washingtoni béketervet, a Fehér Ház jelezte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy ne kezdje meg azonnal a júdea-szamáriai területek annektálását. Netanjahu ezek után azt nyilatkozta, hogy bár az annektálás előkészületei megkezdődtek, további munkára van szükség: „izraeli részről megkezdtük a munkát, a vonat halad, a feladatot be fogjuk fejezni.”

Miközben Izrael a március 2-i választásokra készül, Netanjahu legnagyobb kihívója, a Kék-Fehér pártot vezető Benny Ganz is a terv elfogadása mellett tette le a voksát. Jair Lapid, a párt második embere azonban jelezte, hogy a palesztinok részéről akkor várható a terv elfogadása, ha Abbász távozik.

„Meg kell várnunk az Abbász utáni időszakot” – mondta Lapid, hozzátéve: „ahelyett, hogy álláspontot hallanánk, ahelyett, hogy valami kézzel foghatót tenne le az asztalra, nem hallunk mást, mint egy öreg ember nyavalygását, aki kiabál és káromkodik.”

Azonban miután a palesztinok körében a terv egyáltalán nem népszerű, kérdéses, hogy az Abbász utáni éra mennyiben fog enyhülést hozni. A PCPSR közvéleménykutató felmérése szerint egy most tartandó palesztin választáson Abbász 49%-ot, míg a Hamászt irányító Iszmail Hánije 49%-ot érne el.

Mint ismeretes, az Abbász által vezetett Palesztin Hatóság a ciszjordániai terület egy részét, a Hámász pedig a Gázai-övezetet uralja.

A kutatások szerint a palesztinok körében igen népszerű még Marwan Barguti is, aki azonban terrorcselekmények miatt életfogytiglani börtönbüntetését tölti Izraelben.

„Azok az izraeliek, akik arra számítanak, hogy Abbászt követően egy pragmatikusabb vezető tölti be majd pozícióját, álmodoznak” – nyilatkozta Kalil Sikaki, a PCPSR vezető kutatója. A szakember hozzátette: „nincs olyan palesztin vezetés, mely pragmatikusabb és mérsékeltebb Abbásznál. Minden más palesztin vezető keményvonalasabb nála”.

A palesztinok 64 százaléka erőszakkal válaszolna Trump béketervére

Egy friss felmérés szerint a palesztinok döntő többsége teljesen elutasítja az amerikai javaslatcsomagot.