A monsey-i késelés hőse nem kér a cionisták pénzéből

A monsey-i késelőt megállító ortodox zsidó férfi visszautasította nagy amerikai zsidó szervezetek pénzjutalmát, mondván: nem adja el a lelkét a cionistáknak – írja a JTA.

Joseph Gluck ortodox zsidó férfi 20 ezer dolláros díjat kapott azért, mert részt vett a monsey-i késelő megállításában.

Ám Gluck arról beszélt a News 12 Brooklynnak a JTA szerint, hogy miután konzultált rabbijával, inkább elutasította a pénzt a „cionista szervezetektől” – nevezetesen a Jewish Federation of Rockland Countytól és a Rágalmazásellenes Ligától.

Gluck érvelése szerint ezek a szervezetek nem képviselik a haredi értékeket:

„Nem adom el a lelkemet 20 ezer dollárért. Az identitásom nem eladó 20 ezer dollárért”.

Dovid Feldman rabbi azt nyilatkozta a hírcsatornának, hogy a két zsidó szervezet nyilatkozatot kívánt kiadni, mely szerint „támogatni és népszerűsíteni kell a zsidó önvédelem cionista gondolatát” és „ez szemben áll a mi hagyományainkkal”.

Mint arról már lapunk is írt, az ortodox zsidóság egyes irányzatai elutasítják a cionizmust annak vélt szekuláris jellege miatt.

Gluck a hanukakor történt támadás során a feltételezett támadóra borított egy asztalt és kikergette a támadót a rabbi otthonából, majd felírta annak rendszámát. A rendőrség ennek alapján kapta el Grafton Thomast, aki hatrendbeli gyilkossági kísérlettel és a szövetségi jog alapján gyűlölet-bűncselekménnyel vádolnak.

Thomas tagadja a vádakat, családja szerint nem épelméjű.

A késelést túlélő rabbi is beszélt a New York-i kormányzó évértékelőjén

Soha nem felejti el azt a horrort, de azt sem, ahogy utána tovább ünnepelték a hanukai csodát – mondta a rabbi, akinek fiát is megkéselte a támadó.