Washington kiakadt az ENSZ Izrael-ellenes feketelistáján

Mike Pompeo külügyminiszter a zsidó állammal szembeni „ádáz elfogultsággal” vádolja az ENSZ emberi jogi főbiztosságát.

Nemcsak Izraelben, de Amerikában is nagy felháborodást váltott ki az ENSZ egyik szervezetének minapi határozata. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a világszervezet emberi jogi főbiztossága (OHCHR) közzétette a júdea-szamáriai (ciszjordániai) zsidó településeken üzleti tevékenységet folytató vállalatok listáját.

A szervezetet négy éve bízta meg az ENSZ emberi jogi tanácsa egy ilyen dokumentum összeállításával.  A listán 94 izraeli székhelyű, illetve 18 külföldi (amerikai, brit és francia) vállalat szerepel, köztük olyan ismert cégek mint az Airbnb, a Booking.com, az Expedia vagy a TripAdvisor.

Júdea-Szamáriában működő cégeket listáz az ENSZ emberi jogi főbiztossága

Az Airbnb, a Booking.com, az Expedia és a TripAdvisor is célkeresztbe került.

 
Ez a kiadvány is csak megerősíti az ádáz Izrael-ellenes elfogultságot, amely elterjedt az ENSZ-ben — fogalmazott Mike Pompeo külügyminiszter a Twitteren is publikált közleményében, felháborítónak nevezve a szervezet döntését.

Secretary Pompeo on Twitter: „It is outrageous that the @UNHumanRights Commissioner @mbachelet would release the database of companies operating in Israeli-controlled territories. Its publication confirms the unrelenting anti-#Israel bias so prevalent at the @UN. / Twitter”

It is outrageous that the @UNHumanRights Commissioner @mbachelet would release the database of companies operating in Israeli-controlled territories. Its publication confirms the unrelenting anti-#Israel bias so prevalent at the @UN.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy országa sosem fog ilyen listák összeállításában részt vállalni, sőt, az Egyesült Nemzetek tagjait is arra szólítja fel, hogy utasítsák el a kezdeményezést. Pompeo úgy vélte, az ilyen akciók csak hátráltatják az esélyét annak, hogy izraeli-palesztin tárgyalások kezdődjenek Trump elnök nemrég közzétett „évszázad alkuja” kapcsán.

Az I24News hírportál cikkében arról is írnak, hogy Amerikában a szenátus külkapcsolati tanácsának vezetője, Jim Risch is nemtetszésének adott hangot, közleményében „elfogadhatlannak” nevezve az egy nappal korábbi gazdasági „feketelistát”.

Izraelben konszenzus alakult ki a belpolitikai szereplők között arról, hogy a lista egyértelműen a zsidó állam elleni lépésnek számít. Az ellenzék vezére, Beni Ganz egyenesen azt mondta, „ez egy sötét nap az emberi jogok számára”.

Abbász elutasította Trump béketervét az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt

„Ez egy izraeli-amerikai terv, amelynek az a célja, hogy lezárja a palesztin kérdést”.