Izraeli légicsapás szíriai fegyverraktárakra, hét halott

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint az iráni Forradalmi Gárda 4 tagja és 3 szír katona meghalt a csütörtök éjszakai légitámadások során Damaszkusz körül.

Az al-Arabiya azonosítatlan forrásokat idézve arról számolt be, hogy este 11:45-kor rakéták találtak el öt fegyverraktárt a Damaszkusz Nemzetközi Repülőtér mellett. A támadást megelőző órákban lőszerszállítmány érkezett Teheránból a repülőtérre a repülési adatok szerint – írja az Új kelet online.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentál külföldi média jelentéseket.

A SANA szír állami média szerint az ország légvédelmi rendszerei által elfogott lövedékek arra utal, hogy a támadást az izraeli Golán-fennsík légteréből hajtották végre.

Izrael évek óta figyelmeztet Irán folyamatos kísérleteire, hogy megvesse lábát Szíriában, és csendes hadjáratot folytat az ellen, hogy Teherán új frontot hozzon létre a határain.

Izraeli rakétacsapásokkal válaszolt a gázai terroristák aknatámadásaira

Izraelből több rakétával támadták a szíriai kormányerőket és a Damaszkusz mellett állomásozó iráni milíciákat is.

Oroszország múlt pénteken azt állította, Izrael pajzsként használt egy orosz polgári repülőgépet az előző nap végrehajtott légicsapásai során Damaszkusz közelében.

Az orosz hadsereg szerint egy Airbus-320 utasszállító repülő, fedélzetén 172 utassal próbált leszállni a Damaszkusz Repülőtéren az állítólagos izraeli csapások során, ám ehelyett a Khmeimimben lévő orosz légibázison volt kénytelen landolni.

A Reuters pedig arról számolt be, hogy a repülőgépet a szíriai légvédelmi rendszerek majdnem eltalálták. Az orosz védelmi minisztérium elítélte Izrael „általános gyakorlatát”, hogy utasszállítókat használ „pajzsként”.

Annak ellenére, hogy Oroszország Bassár Aszadot támogatja, és szövetkezett Iránnal, ez idáig nagyrészt szemet hunyt az Izraelnek tulajdonított rendszeres szíriai és iráni célpontok elleni támadások felett.

Az izraeli és az orosz katonák között van egy úgynevezett dekonflikciós mechanizmus annak biztosítására, hogy a két hadsereg ne kerüljön összeütközésbe egymással a szíriai légtérben. Az izraeli biztonsági tanácsadók rendszeresen találkoznak orosz kollégáikkal az együttműködés fenntartása érdekében – emlékeztet az Új kelet.

Szíria állítja: Izrael rakétázott egy iráni légibázist

A légicsapás egy lőszerraktárt, egy építés alatt álló létesítményt valamint két járművet vett célba.