Szíria állítja: Izrael rakétázott egy iráni légibázist

Kedden, helyi idő szerint 20:10 perckor a Homsz melletti, feltételezhetően az iráni erők és a helyi síita milíciák által használt T-4 légibázis ellen izraeli vadászgépek indítottak támadást, írja a SANA szíriai állami hírügynökség nyomán az Új kelet online.

A szír rezsim által izraelinek tartott vadászgépek al-Tanf régió felől érkeztek (kelet-Szíria), ezt követően a légibázisra kilőtt négy rakéta aktíválta a szír légvédelmi rendszert, amely számos lövedéket hatástalanított, így az anyagi károkon kívül személyi sérülés nem történt, közölte a SANA szír katonai forrásokra hivatkozva.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja azonban reggel közölte, legalább három halottja van a légicsapásnak. A halottak irániak vagy Irán támogatta milíciák tagjai voltak.

Fotó: YouTube

A légicsapás egy lőszerraktárt, egy építés alatt álló létesítményt valamint két járművet vett célba.

Az elmúlt 2 évben többször is érte Izraelnek tulajdonított támadás az al-Kudsz iráni erők raktáraként ismert T-4 légibázist, ahova gyakran érkeznek Irán felől fegyverszállítmányok – írja az izraeli magyar lap.

A légibázis elleni támadásról szóló hírt, annak ellenére, hogy a szír rezsim Izraelt tette felelőssé, szokásához híven az izraeli hadsereg nem kommentálta. Izraeli politikai és katonai vezetők azonban már régóta figyelmeztetnek arra, hogy Irán Szíriában helyi légi és haditengerészeti bázisok létrehozására törekszik, ahonnan a Hezbollahot és más síita csoportokat fegyverezhet fel, valamint saját támadásait is előkészítheti.

Az izraeli katonai hírszerzés szerint Iránnak egy éven belül meglehet a bombája

A hadsereg szerint Irán nem akarja megtámadni Izraelt, de egy akaratlanul kirobbanó konfliktus kockázata fennáll.