Az EU külügyi főképviselője megint felszólítja Izraelt

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) új kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden arra szólította a fel Izraelt, hogy álljon el a Ciszjordánia megszállt területeinek nagy részét kitevő Jordán-völgy elcsatolásának tervétől.

Borrell az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének az Egyesült Államok által vázolt béketervről folytatott vitáján elmondott beszédében azt hangsúlyozta, amennyiben megvalósulna az Izrael terve a Jordán völgyének bekebelezéséről, biztosra vehető, hogy az nem fog békés úton végbe menni.

Kiemelte, hogy az Egyesült Államok január végén előterjesztett, az izraeli-palesztin konfliktus megoldására tett javaslatai egyértelműen ellentétesek a nemzetközileg támogatott törekvésekkel.

„Nehéz elképzelni, hogy az amerikai kezdeményezés miként ültethetné mindkét felet a tárgyalóasztalhoz”

— fogalmazott.

Azt hangsúlyozta, hogy az egyre súlyosbodó helyzet – beleértve egyebek között a gyakori erőszakot, az illegális telepek építését a megszállt területeken – csökkentette az Európai Unió által támogatott kétállami megoldás lehetőségét.

Izrael visszautasítja az EU külügyi főképviselőjének ultimátumát

Borell állítólag azután fakadt ki, hogy Magyarországgal együtt legalább hat tagállam megtorpedózta, hogy az EU egységesen elítélő határozatot hozzon a béketervről.

Amint korábban beszámoltunk róla, Borrell már a múlt héten is megfenyegette Izraelt, miután Magyarország és Csehország megakadályozta, hogy az EU konszenzusos nyilatkozatban ítélje el az amerikai béketervet.  Az izraeli külügyminisztérium szóvivője éles hangú válaszában az EU szerepének marginalizálódására figyelmeztetett a teheráni látogatásáról visszaérkezett uniós vezető fenyegetőzése után.

Donald Trump amerikai elnök január végén Washingtonban, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján vázolta fel a palesztin-izraeli konfliktus rendezéséről szóló béketervét. Netanjahu stratégiai fontosságúnak nevezte Izrael szuverenitását Ciszjordániában és azt közölte, hogy az izraeli kormány elé terjeszti a javaslatot az izraeli joghatóság kiterjesztéséről a Jordán-folyó völgyében, a Holt-tenger északi részén és a ciszjordániai zsidó telepeken.

Kemény Izraellel, megengedő Iránnal: Jeruzsálem aggódik az új EU-külügyminiszter miatt

Háborús arroganciával vádolta Netanjahut és a palesztinok oldalára állt Josep Borell spanyol külügyminiszter, akit most az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének jelöltek.