Abbász kész lenne újra tárgyalóasztalhoz ülni Izraellel

Feltéve, hogy Ehud Olmert ül az asztal izraeli oldalán.

A „béke emberének” nevezte a Palesztin Hatóság elnökét Ehud Olmert korábbi, — korrupció miatt börtönviselt — izraeli miniszterelnök keddi közös sajtótájékoztatójukon New Yorkban azután, hogy a palesztin vezető az ENSZ Biztonsági Tanácsában elutasította Donald Trump közel-keleti béketervét.

„Ő a béke embere. A terrorizmust ellenzi. Ő az egyetlen partner, akivel kiegyezhetnénk”

— szögezte le Olmert, aki George W. Bush elnöksége idején rendszeresen ült tárgyalóasztalhoz Abbásszal. A Jerusalem Post beszámolója szerint Olmert kiemelte, hogy

a Trump-terv kétállami megoldását szerinte a palesztin félnek is érdekében állna fontolóra venni.

Mahmúd Abbász feltételeket szabna

Abbász a riporterek előtt megismételte üzenetét, amiben kifogásolta, hogy az amerikai tervezetben nem az 1967 előtti vonalak mentén rajzolták meg a palesztin állam képét. Szerinte az „évszázad béketerve” nemzetközi jogot sért, és nem alkalmas a kétállami megoldás megvalósítására, így tárgyalási alapot sem jelenthet a jövőben.

New TR News Agency on Twitter: „#Palestinian President Mahmoud #Abbas said late Tuesday he is ready to restart peace negotiations where they left off over a decade ago with former Israeli Prime Minister Ehud #Olmert. #NewTRNewsAgency pic.twitter.com/EywvnHj2MS / Twitter”

Palestinian President Mahmoud #Abbas said late Tuesday he is ready to restart peace negotiations where they left off over a decade ago with former Israeli Prime Minister Ehud #Olmert. #NewTRNewsAgency pic.twitter.com/EywvnHj2MS

Ezzel szemben felidézte az annapolisi tárgyalássorozatot, ahol Olmert egyedüli izraeli miniszterelnökként nyitottságot mutatott az 1967-es határvonalakhoz kapcsolódó palesztin követelésekre. Az erről szóló egyeztetések akkor értek véget, amikor Olmert korrupciós botrányai miatt lemondani kényszerült.

„Haladtunk a tárgyalásainkkal. Teljesen készen állok arra, hogy ott folytassuk a megbeszéléseket, ahol Önnel abbahagytuk, Mr. Olmert — a nemzetközi kvartett égisze alatt –, és nem Trump terve szerint”

— mondta Abbász.

Izraelben nem örülnek Olmert akciójának

A közös sajtótájékoztatót követően több izraeli vezető elítélte Ehud Olmert lépéseit. Danny Dannon izraeli ENSZ-nagykövet egyenesen „szégyennek” nevezte, hogy a korábbi miniszterelnök épp azon a napon fejezte ki támogatását Abbász felé, amikor ő Izraelt és az Egyesült Államokat támadta a Biztonsági Tanácsban.

Abbász elutasította Trump béketervét az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt

„Ez egy izraeli-amerikai terv, amelynek az a célja, hogy lezárja a palesztin kérdést”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek szintén nincs túl jó véleménye a dologról, és „mélypontnak” nevezte az izraeli politikus kiállását.

„Szégyen és gyalázat”

— kommentálta, majd kiemelte, hogy minderre azt követően került sor, hogy az elmúlt három évben rengeteg erőfeszítést tett azért, hogy izraeli szuverenitást szerezzen a zsidó telepesek földje számára.

„Azért küzdöttem, hogy ezt, a ’67 előtti határokra épülő tervet megakadályozzam”

— fogalmazott Netanjahu, aki szerint Olmert magatartása mégsem meglepő annak fényében, hogy

korábban a Siratófalat és a Templom-hegyet is kész lett volna a palesztinok kezébe átadni.